vineri

29 martie, 2024

3 decembrie, 2020

Este „foarte posibil” ca la începutul anului 2021 România să beneficieze de prima tranșă de vaccin, respectiv circa 1 milion de doze. Până în vară, ar putea fi finalizată prima campanie de vaccinare. Precizările au fost făcute joi de președintele Klaus Iohannis, după ce a vizitat un centru de vaccinare anti-COVID-19

După ședința CSAT în care a fost aprobată strategia națională de vaccinare, președintele a mers la Romexpo, acolo unde a fost organizat un centru de vaccinare împotriva virusului Sars-Cov-2.

La ședinţa CSAT de joi, organizată în sistem de videoconferinţă, s-a aprobat strategia națională de vaccinare. Aceasta a fost elaborată de către Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism interministerial în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.


Această strategie va fi prezentată vineri, la Palatul Victoria, de către medicul militar Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

Documentul stabileşte viziunea, principiile şi modul de acţiune pentru administrarea în România a vaccinurilor anti-COVID-19 autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi are la bază atât analiza situaţiei de la nivelul naţional şi european a răspândirii SARS-CoV-2, cât şi analiza situaţiei cazurilor grave şi respectiv a mortalităţii generate de COVID-19.

Prima tranşă de vaccinuri Sars-Cov-2 ar trebui să ajungă în România la sfârşitul lunii decembrie, iar în ianuarie va începe vaccinarea, în primul rând pentru personalul medical, după cum anunța ministrul Sănătăţi, Nelu Tătaru.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat pe 25 noiembrie că a plătit 12 milioane de euro pentru vaccinurile anti-Covid-19 achiziționate de Comisia Europeană în numele statelor membre. Acesta este primul avans pentru dozele de care are România.


Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre UE, a încheiat șase contracte pentru livrarea de vaccinuri împotriva coronavirusului.

UE a semnat până acum șase acorduri de achiziție în avans a vaccinurilor:

  • cu compania farmaceutică Moderna – 160 de milioane de doze
  • cu AstraZeneca, pentru vaccinurile dezvoltate împreună cu Universitatea Oxford (400 milioane de doze)
  • Johnson&Johnson – până la 400 de milioane de doze
  • Sanofi-GSK – până la 300 de milioane de doze
  • Pfizer-BioNTech – până la 300 de milioane de doze
  • cu laboratorul german CureVac – până la 405 milioane de doze.

Până acum, au fost confirmate ca fiind eficiente, după finalizarea studiilor clinice pe scară largă, produsele a trei furnizori (BioNTech/Pfizer, AstraZeneca/Oxford și Moderna), ceea ce înseamnă un total de 860 de milioane de doze.

Fiecărei persoane vaaccinate i se vor administra două doze, la diferite intervale de timp, astfel încât ar putea beneficia de dozele respective 430 de milioane de europeni.

În cazul vaccinului Oxford/AstraZeneca, însă, cele două inoculări se vor face cu o jumătate de doză, inițial, și o doză întreagă la rapel, pentru o eficacitate de 90%. Ceea ce înseamnă că vor fi 266 de milioane de beneficiari.

Totalul persoanelor ce vor avea acces la aceste trei soluții va fi, astfel, de 230 plus 266, adică aproape 500 de milioane de europeni.

Achiziția este făcută de Comisia Europeană, în numele statelor membre, iar livrarea către fiecare țară se va face în baza unei formule ce ține cont de populație și alți indicatori. Formula va fi aplicată pentru fiecare lot de vaccinuri primit.

Pentru a face imposibilă o epidemie este nevoie de vaccinarea a cel puțin 70% din populație.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: