6 iunie, 2014

Preşedintele francez Francois Hollande a avut joi seara două întâlniri la cină: una cu liderul american Barack Obama, într-un restaurant cu stele Michelin pe Champs Elysee, cealaltă cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la diferenţă de o oră, la palatul prezidenţial.

Teme conflictuale la cina cu Barack Obama

În urmă cu patru luni, Francois Hollande era oaspetele de onoare la un dineu de stat oferit la Washington de cuplul prezidenţial american. Joi şi vineri, Barack Obama este găzduit de Franţa, ca invitat la ceremoniile aniversării a 70 de ani de la debarcarea în Normandia. Ceva s-a schimbat însă în raportul celor doi lideri: acum există un dezacord public între doi aliaţi care ştiau că pot conta unul pe celălalt.

Unul dintre motivele de dezacord datează de câteva săptămâni. Preşedintele francez i-a scris, în 7 aprilie, omologului de la Casa Albă pentru a critica amenda „disproporţionată”, de 10 miliarde de dolari, pe care justiţia americană vrea să o impună BNP Parisbas. Instituţia bancară franceză a încălcat embargoul american privind operaţiunilor în dolari cu ţări precum Iranul sau Sudanul.


Scrisoarea este un gest formal, pe care unii l-ar considera inutil, având în vedere că cei doi vorbesc adesea la telefon şi chestiunea putea fi discutată astfel. Scrisoarea însă îi dă o încărcătură oficială. Conţinutul ei a rămas confidenţial, însă dosarul este în atenţia publicului.

Cu atât mai mult cu cât ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, a ameninţat că, dacă nu se rezolvă problema, Franţa va bloca negocierile la TTIP, parteneriatul de comerţ şi investiţii transatlantic, pe care SUA şi UE îl negociază de un an de zile.

Aşa că întâlnirea din restaurantul din Paris a fost umbrită de declaraţiile făcute pe această temă, ceva mai devreme, la o conferinţă de presă după încheierea lucrărilor G7, de liderul de la Casa Albă.

„Răspunsul meu referitor la acest caz este scurt şi simplu: obiceiul în SUA este ca preşedintele să nu se amestece în problemele justiţiei. Nu iau telefonul să îi spun procurorului general cum să instrumenteze cazurile. Nu insist să se ajungă la o înţelegere în cazurile pe care le are. Acestea sunt decizii ale independentului Departament al Justiţiei”, a afirmat preşedintele Obama în conferinţa de presă de la Bruxelles.


În plus, a spus liderul american, există instaţe speciale în care se pot soluţiona cauzele comerciale.

Un alt subiect delicat a fost vânzarea de către Franţa a două nave de război Mistral Rusiei. Oficialii americani au spus în mod repetat că ei consideră această livrare „inoportună”, fără a cere însă explicit Franţei să nu o mai facă.

Ca alternativă, congresmenii au sugerat Franţei să vândă nave Mistral NATO. Pe de altă parte, Germania susţine Franţa în acestă decizie comercială.

„Mi-am exprimat adesea îngrijorarea, şi nu cred că sunt singurul, referitor la continuarea unor contracte de apărare cu Rusia, într-o perioadă în care aceasta a încălcat legile internaţionale şi integritatea teritorială şi suveranitatea vecinilor. Ar fi fost preferabil să punem o pauză”, a spus tot joi preşedintele american.

Oficialii francezi spun că Barack Obama a spus clar că el crede că navele Mistral recompensează comportarea greşită a Rusiei, iar Francois Hollande a arătat că BNP are parte de un tratament prea dur. Şi au trecut mai departe.

La cina cu Vladimir Putin, în meniu a fost Ucraina

Francois Hollande a surprins Casa Albă prin invitarea lui Vladimir Putin la ceremoniile din Normandia, în ciuda dorinţei americanilor de a-l izola pe liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a cinat la Palatul Elysee cu omologul su fracez. „Discuţiile s-au concetrat asupra subiectului Ucraina, preşedintele a încercat să vadă dacă între Putin şi Poroşenko pot exista condiţiile unei detensionări a situaţiei care s-ar concretiza în mâine”, a spus un apropiat al lui Francois Hollande.

Acesta vrea să fie un mediator al întânirii dintre Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, ce îşi va prelua sâmbătă mandatul de preşedinte al Ucrainei. Ambii lideri estici participă la evenimentele din Normandia.

Într-un interviu acordat presei franceze, Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă că este pregătit să se întâlnească cu omologul său de la Kiev. „Nu intenţionez să evit pe nimeni, vor vorbi, evident, cu toată lumea”, a afirmat el.

Vladimir Putin se va afla, alături de alţi 19 şefi de stat şi de guvern, la ceremoniile care au loc vineri în Normandia. La prânz, el se va întâni inevitabil şi cu liderul american, dar şi cu cel ucrainean.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: