Comisia Europeană a propus noi modalităţi de a simplifica modul în care oamenii şi afacerile se dezvoltă în interiorul Uniunii Europene, relatează BBC.
Așa numitul ”Actul II al Pieţei Unice” urmărește 4 domenii cheie.
Printre acestea se numără creşterea mobilităţii oamenilor şi companiilor peste graniţe şi simplificarea procedurilor de acces la finanţări în toate cele 27 de state membre. De asemenea, documentul urmăreşte să crească încrederea consumatorilor şi numărul antreprenorilor. Comisia susţine că noul act ar trebuie să ducă la creşterea numărului locurilor de muncă în regiunea lovită de criză, în special pentru tineri.
Noua reglementare vine la scurt timp după cea anterioară, Single Market Act, adoptată în luna aprilie 2011. Comisia spune că modificările introduse atunci a dus la o scădere importantă a costurilor convorbirilor telefonice de pe mobile şi a călătoriilor cu avionul.
Actul II conţine 12 idei cheie, pe patru domenii. Printre cele mai importante se numără:
– plăţile online să fie mai eficiente, CE spune că 35% dintre utilizatorii de internet nu cumpără online, pentru că au dubii în ceea ce priveşte metodele de plată
– deschiderea serviciilor interne de cale ferată pentru pasageri către operatorii din alte state membre
– deschiderea mai rapidă a spaţiului aerian european, astfel încât să opereze ca o singură entitate, ceea ce ar duce la economisirea, pentru pasageri, a 5 miliarde de euro pe an
– deschiderea pieţei de energie, astfel încât 500 de milioane de cetăţeni ai UE să poată economisi în total 13 miliarde de euro, dacă toată lumea ar trece pe tarifele cele mai mici.
Comisia va propune iniţiativele legislative-cheie până în primăvara lui 2013, iar pe celelalate până la finalul anului viitor. Oficialii de la Bruxelles speră ca actul Pieţei Unice să intre în vigoare până în primăvara lui 2014.
Comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, a declarat că actul oferă o şansă de redresare a economiei Europei. “Sunt convins că cele 12 acţiuni-cheie pe care le prezentăm azi vor primi un anumit grad de proprietate politică, pe care îl merită”, a spus el. “Acum este şansa noastră de a folosi avantajele pe care le avem, de pe piaţa unică, pentru a vedea că economia noastră de piaţă este din nou competitivă şi dezvoltată”, a preciza Barnier.