11 mai, 2012

Uniunea Europeană va avea creştere economică zero, iar zona euro va cunoaşte o scădere de 0,3% în anul 2012, potrivit prognozelor prezentate vineri de Comisia Europeană.

Pentru anul 2013, Comisa prevede valori inferioare în zona euro faţă de UE 27. Astfel, anul viitor, la nivelul celor 27 de state UE creşterea este previzionată la 1,3%, iar în zona euro la 1%.

”Este prognozată o reluarea a creşterii, dar situaţia economică rămâne încă fragilă, cu disparităţi mari între statele membre UE. Observăm o corectare a dezechilibrelor bugetare şi structurale acumulate înaintea şi după începerea crizei, agravate de un climat economic încă anemic. Dacă nu noi măsuri hotărâte, creşterea ar putea rămâne una slabă în Uniunea Europeană”, a declarat vicepreşedintele CE Olli Rehn, comisar european pentrui afaceri economice şi monetare.

Ce spune Comisia Europeană:

  • Pe fondul reducerii activităţii economice, este de aşteptat ca rata ocupării forţei de muncă să scadă cu 0,2% în UE şi cu 0,5% în zona euro.
  • Reluarea aşteptată a creşterii ar trebui să ducă la o ameliorare graduală a pieţelor forţei de muncă în anul 2013, ceea ce va contribui la ameliorarea graduală a pieţelor muncii în 2013. Rata şomajului este de aşteptat să rămână la nivelul de 10,3% în UE şi să fie de 11% în zona euro.
  • Finanţele publice au cunoscut o ameliorare semnificativă în anul trecut.
  • Pe fondul consolidării deja decise, combinate cu o redresare economică graduală proiectată pentru acest an, deficitul bugetar va continua să scadă de la 4,5% din PIB în UE (4,1% în zona euro) la 3,6% în UE (3,2% în zona euro) în anul 2012 şi la 3,3% în UE (2,9% în zona euro) în 2013.
  • În 2012, inflaţia se va reduce treptat, urmând să ajungă la 1,8% în 2013. Scumpirea energiei şi creşterea taxelor indirecte au fost principalii factori ai inflaţiei, în timp ce presiunile preţurilor interne au fost reduse de recesiunea economică.

În privinţa Romniei, Olli Rehn, comisarul pentru afaceri economice şi monetare,  a prezentat cifre optimiste. Potrivit acestora, ţara noastra se poate aştepta la o creştere de 1,4% (revizuită în scădere, de la 1,6%), bazataă pe creşterea cererii interne pe fundamentul reformelor structurale făcute în ultimii 3 ani, pe care, speră Comisia, noul guvern le va continua. „Consultându-mi dosarele sa mă uit puţin pe cifrele României, nu am găsit-o în dosarul ţărilor vulnerabile, deci România nu este pe teritoriu vulnerabil.” – a declarat Olli Rehn.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: