Curtea Constituţională a repins marţi sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind modificarea legii de organizare a referendumului pentru aprobarea revizuirii Constituției în Parlament.
Modificarea îl elimină din procedură pe șeful statului.
Judecătorii CCR au decis că sesizarea șefului statului este inadmisibilă, unul dintre motive fiind faptul că CCR a verificat de mai multe ori constituționalitatea respectivelor modificări.
Potrivit textului legii, “cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.
Legea actuală prevede că data referendumului de revizuire se stabilește prin lege în Parlament, lege care este trimisă președintelui.
Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului are ca obiect modificarea unor prevederi referitoare la referendumul necesar a fi organizat în cadrul procedurii de revizuire a Constituției.
Proiectul a fost trimis la reexaminare de către preşedintele Iohannis, a fost adoptat din nou de Parlament, în forma iniţială, şi a fost atacat de două ori la CCR de către parlamentarii opoziţiei.
În sesizarea trimisă CCR în 18 mai, preşedintele Klaus Iohannis precizează că, deşi a mai făcut obiectul controlului de constituţionalitate, la sesizarea parlamentarilor, actul normativ cuprinde, în continuare, dispoziţii neconstituţionale.