Judecătorii CCR au decis, marți, că este neconstituțională în întregul său OUG prin care furnizorii privați primeau acces la fonduri publice pentru o gamă largă de servicii medicale.
Ordonanța de urgență extinde accesul spitalelor private la programele naționale de sănătate și permitea, pentru prima oară, oferirea de cătrea acestea a serviciilor de urgență.
Decizia de neconstituționalitate a fost pronunțată pe o sesizare a Avocatului Poporului ce avertiza că ordonanţa încalcă dreptul la ocrotirea sănătăţii şi la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat.
Comunicatul CCR:
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, este neconstituţională, în ansamblul său.
În argumentarea acestei soluţii, Curtea a reţinut, în esenţă, că actul normativ supus controlului de constituţionalitate a fost adoptat fără respectarea exigenţelor legale şi constituţionale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ.
Totodată, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.IV pct.26 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.23/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului.
Avocatul Poporului atenționa că prin măsurile din OUG s-ar putea crea un decalaj substanţial în atragerea fondurilor destinate programelor naţionale de sănătate între sistemul public şi furnizorii privaţi, cu riscul deprecierii sistemului public.