joi

30 mai, 2024

28 ianuarie, 2021

Curtea Constituțională a admis joi sesizarea depusă de PNL împotriva legii prin care Daniel Zamfir și PSD au plafonat dobânzile la credite.

Comunicatul CCR:

Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu  unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de 70 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive.


Legea, adoptată în mai 2020, impunea un plafon al dobânzii efective (DAE)  de 2 puncte procentuale peste rata de politică monetară a BNR (acum de 2%) la creditele ipotecare şi de 15 puncte procentuale peste rata BNR (17% în total, în prezent) la creditele de consum.

Au votat împotrivă deputații USR și PNL.

O lege similară, iniţiată tot de Daniel Zamfir, a fost respinsă de Curtea Constituțională în martie 2019.

În cazul creditelor în derulare, băncile erau obligate, conform legii, să reducă de bună voie, la cererea consumatorului, ratele pentru a intra în plafon. În cazul în care banca refuză să reducă dobânda, debitorul o poate chema în judecată, iar pe durata procesului vor fi suspendate efectele contractului, arată proiectul adoptat.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: