marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 ianuarie, 2021

Curtea Constituțională a admis joi sesizarea depusă de PNL împotriva legii prin care Daniel Zamfir și PSD au plafonat dobânzile la credite.

Comunicatul CCR:

Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu  unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de 70 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive.


Legea, adoptată în mai 2020, impunea un plafon al dobânzii efective (DAE)  de 2 puncte procentuale peste rata de politică monetară a BNR (acum de 2%) la creditele ipotecare şi de 15 puncte procentuale peste rata BNR (17% în total, în prezent) la creditele de consum.

Au votat împotrivă deputații USR și PNL.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

O lege similară, iniţiată tot de Daniel Zamfir, a fost respinsă de Curtea Constituțională în martie 2019.

În cazul creditelor în derulare, băncile erau obligate, conform legii, să reducă de bună voie, la cererea consumatorului, ratele pentru a intra în plafon. În cazul în care banca refuză să reducă dobânda, debitorul o poate chema în judecată, iar pe durata procesului vor fi suspendate efectele contractului, arată proiectul adoptat.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: