19 decembrie, 2018

Președintele Klaus Iohannis a creat un blocaj instituțional și a adus Administrația Prezidențială și Guvernul într-un conflict juridic de natură constituțională, atunci când a refuzat revocarea unor miniștri, a decis CCR în ședința de miercuri.

CCR îi impune președintelui să semneze, de îndată cererile Guvernului.

Prezentăm integral comunicatul CCR


Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererea formulată de prim-ministrul României și a constatat existența conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de o parte, și Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui României de a emite decretele de revocare din funcție a doi miniștri și/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcțiilor de ministru ca urmare a demisiilor celor doi miniștri;

2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru;

3. Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru.


Șefului statului i se impută că a refuzat semnarea cererilor de revocare pentru Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării Regionale transmise de premier (care-i vizau pe Lucian Șova, respectiv Paul Stănescu).

Ulterior, Klaus Iohannis a refuzat să ia act de demisiile celor doi miniștri pentru care a primit inițial cereri de revocare și apoi a amânat răspunsul privind solicitarea premierului de a face noi numiri pentru cele două funcții.

Analiza prelungită a președintelui cu privire la nominalizarea miniștrilor la Dezvoltare și Transporturi nu are temei legal și este o opunere fățisă, acuza premierul Viorica Dăncilă, în sesizarea elaborată la Ministerul Justiției și adresată CCR.

Cum au pledat reprezentanții celor două părți implicate în conflict

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă,fost judecător la CCR, a declara că șeful statului nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că o dată a fost refuzat pentru a ocupa o anume funcţie de membru al Executivului.

„Ar însemna ca o persoană care a fost propusă ministru pentru un anume minister concret, care are atribuţii concrete, responsabilităţi concrete, o dată refuzat de preşedinte pentru că l-a considerat nepotrivit, să nu mai poată niciodată ocupa nicio funcţie de ministru în alt minister pentru care, probabil, tot subiectiv, ar putea să fie persoana respectivă apreciată ca fiind foarte bună, foarte potrivită. Prin urmare, preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că a fost refuzat o dată a ocupa o anume funcţie de ministru”, a explicat Toni Greblă, citat de Mediafax.

De cealaltă parte, consilierul prezidențial Mihaela Ciochină a declarat că Viorica Dăncilă a avut o conduită neloială, întrucât a omis să se consulte cu șeful statului înaintea formulării propunerilor de miniștri, adăugând că premierul avea obligația de a demara consultări cu președintele pe această temă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: