Pensiile speciale au creat, în ani de zile, privilegii și disproporții mari în sistemul public de pensii. Câteva date relevante:
Potrivit statisticii oficiale, numărul beneficiarilor de pensii speciale se ridică, în România, la 161.661 de persoane, iar fondul total de pensii speciale este de 6,5 miliarde de lei în acest an.
Dintre aceștia:
- 154.052 sunt pensionari militari
- 7.609 pensionari civili (diplomați, magistrați, grefieri, funcționari publici parlamentari, personal aeronautic, auditori – Curtea de Conturi)
Fondul pensiilor speciale al militarilor se ridică la 5,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă o pensie specială militară medie de 3.226 lei pe lună.
Fondul pensiilor speciale al civililor se ridică la 588 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o pensie specială civilă medie de 6.438 lei pe lună.
În concluzie: pensia specială medie civilă este de două ori mai mare decât pensia specială medie militară și de 7 ori mai mare decât pensia medie din sistemul de asigurări sociale de stat.
Deputat de Țara Oașului, Andreea Paul este singurul parlamentar care a studiat în amănunt datele sistemului public de pensii, fiind autoarea unei statistici îngrijorătoare:
- 59 de pensionari au pensia mai mare de 10 mii de lei pe lună, iar pensia maximă în România este azi de 28.825 de lei pe lună.
- 1745 de pensionari au pensia mai mare de 5 mii de lei pe lună.
- La polul opus, 2,9 milioane de pensionari români au pensia sub media de 885 de lei pe lună.
- Dintre aceștia, aproape 171 de mii de pensionari din agricultură au pensia sub pensia medie de 381 de lei a pensionarilor agricultori.
România are azi 5.097.428 de pensionari, cu o pensie medie de 885 de lei.
Dintre aceștia:
- 4.667.989 de pensionari sunt în sistemul asigurărilor sociale de stat cu o pensie medie de 930 de lei
- restul de 419.439 de pensionari sunt agricultori cu o pensie medie de 381 de lei
Pe de altă parte, deficitul fondului public de pensii se accentuează constant.
”Fără populism, fără demagogie, fără ipocrizie, cum scoți cei 3 milioane de pensionari din sărăcie? E clar că raportarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie prin legea veche nu s-a respectat niciodată, iar indexarea pensiilor cu 100% rata inflației și jumătate din creșterea salariului mediu pe economie în noul sistem nu a rezolvat problema.
Într-o Românie europeană pensiile nu pot rămâne sub nivelul de supraviețuire! Nu cred că astfel de decalaje în sistemul public de pensii sunt acceptabile.
Principiul contributivității este unul corect și echitabil față de cetățenii României. Nu am susținut niciodată pensiile speciale ale parlamentarilor și cred că propunerea PNL pentru eliminarea acestora este corectă și necesară” afirmă deputatul PNL Andreea Paul.
6 răspunsuri
O problema este si cum se ajunge la nivelul asta al pensiilor speciale. Daca se ia in considerare la calculul pensiei totalul de venituri obtinute in ultima Luna (sau ultimele 3 löuni) de activitate, se ajunge la cazul ca in ultima Luna se adauga sporuri, recuperari, ore suplimentare, fel de fel de artificii se fac ca sa ai un venit mare si Automat ai pensia mare. Ar trebui ca si la beneficiarii de pensii speciale sa nu se faca Automat dupa venitul de pe ultima Luna lucrata, ci sa fie luate in calcul media pe ultimii trei ani. Sau sa nu se ia in calcul aceste sporuri, ci numai slariul de baza. Plus ca pensiile astea speciale sa fie acordate numai la indeplinirea varstei legale de pensionare. Inainte de varstza de pensionare nu se capata nici o pensie speciala. Nu ca i se da diminuata, diluata, redusa, etc.. Plus ar trebui ca pentru calcului pensiei speciale sa se ia in calcul numai perioada efectiv lucrata in functia pentrru care ia pensia speciala. Nu ca a lucrat 30 de ani ca ceva „normal” si ultimii 5 ani a avut funcie si hop ptr aceasta perioada capata pensie, indiferent ce a fost inainte.Daca se iasa pe chestie de boala la pensie , i se da altceva, ca la oamenii normali. In nici un caz ceva pensie de boala speciala. Si in alte tari ai voie ca pensionar sa obtii castiguri limitate suplimentare ptr. al doile a Job, pe langa pensie. Depasesti un anumit nivel, ti se scade pensia speciala cu cat depasesti nivelul. Sa vezi cum nu mai este interesanta ptr. Multi militari sa iasa la pensie la 45/50 de ani si sa lucreze inca regim normal pe langa pensia speciala .
Comentariu la cele comentate de MIHAI (e militian?)! — Pensiile speciale – o mare aberatie/NEDREPTATE fata de toti cei ce primesc pensii pe principiul contributivitatii. Dupa mine, pensiile speciale incalca GRAV/NEPERMIS prevederile Constitutiei. DECI: FARA PENSII SPECIALE.SUNT de acord sa se acorde BONUSURI pentu cei cu activitati deosebite – ex. militari aflati in zone de conflict armat…DAR ATAT!!
PS. Interesant ca cele mai multe sunt pentru militari – deci si pentru fostii militieni&securisti =tortionarii de ieri, recompensatii cu pensii nesimtite!! REVIN: alinierea la principiile Constitutiei: pensii calculate functie de contributia adusa la sistemul de pensii!
tot eu, Mihai.
Si inca ceva. Pensiile astea speciale sa se acorde numai la cei care si-au facut activitatea corespunzator. Pentru cei care au abateri pe linia de disciplina, sau au fost prinsi cu mita sau delapisdari, sau alte chestii din astea, deci acestia sa fie exclusi de la drptul de pensie speciala. Capata pensie normala, sau altzceva.
Aud ca de multe ori un judecator, prins cu mata-n sac, se pensioneaza repede. Nu stiu la ce varsta, dar cica are drptul, Si dupa aia se judeca ani de-a randul daca a primit mita sau nu, ca inca nu e decizie definitiva. In aceste cazuri, normal ar fi, ca respectivul judecator sa nu mai primeasca pensia speciala. Si pana la sentinta definitiva eu l-as exclude de la plata pensiei. Daca se stabileste ca n-a fost mita plicul primit, ci numai banii de seminte, abia atunci sa i se dea ptr.perioada restanta pensie. Si ar trebui un cod deetica mai sever ptr. acesrti beneficiari de pensii. Ce actinu duc la pierderea dreptului de pensie. Sa fie mai aspre. Ai calcat pe bec, ramai fara pensie speciala. Asa se face pe la altii.
<Multumesc
Exista cetateni de serie A si B .
– Cei de serie A au varsta de pensionare extrem de scazuta, nici un fel de contributie la sistemul de pensi dar pensia calculata in baza mediei ultimelor venituri . Plus posibilitatea de a cumula pensia cu un salariu de bugetar (ministru ca Oprea , primar ca Ontaru )In mediul civil ,pensionati ca Acsinte Gaspar ajunsi la CCR (cumuland pensia cu salariul) sau fostul diplomat ,etern reciclat , pensionat special civil Melescanu ajuns sef de SIE .
-cetateanul de serie B ,platitor de contributii obligatori , virsta de pensionare mai mare si pensia calculata in baza „punctului de pensie” . Imposibilitatea de a cumula pensia cu un eventual salariu.
Asta e un stat democratic conform articolului 16 , alineatul 1 si 2 : ” Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.” „nimeni nu este mai presus de lege ”
sau e un stat mafios unde pcr (pile cunostinte relatii) face ca privilegiatii sa faca legile in propriul interes personal ?
Numarul real al pensionarilor din sistemul public,care au COTIZAT,minim 35 ani(barbatii) si 30 ani(femeile) sunt de circa 3400000 de persoane,restul sunt „paraziti” care voteaza(asistatii sociali = 1500000 si 450000 agricultori,care nu au cotizat niciodata !?
Daca o „lege-263/2010” TICALOASA,specifica ca punctul de pensie trebuie sa fie de 45% din salariul mediu,si nici acest lucru nu este respectat,pentru ca politicienii trebuie sa dea pensii „grase” celor ce ii tin la putere(institutii de forta ,plus altii) este clar unde traim (STAT MAFIOT SI POLITIENESC)
Pensia minima,pentru cei ce au stagiul COMPLET de cotizare ar trebui sa fie de minim 2000 lei,iar celelate pensii,sa se dubleze !
Dar nu va fi niciodata asa ceva si vom inota in aceeasi „mocirla”…. Va doresc un VOT „linistit” in decembrie(degeaba),pentru ca lucrurile sunt deja HOTARATE ! Amin !
Fara nici o pensie speciala .Oricum militarii au un salar mai mare si un stagiu de cotizare mai mic .De magistrati ce sa mai spun cu o suta de milioane salar .Sipe sistem contributiv ar iesi cu o pensie frumoasa .In nici un caz sistemul actual cu media pe o luna sau sase luni .Ai fost sef la popota 15 ani si cu o pila ai fost promovat pentru sase luni intr o functie cu salar mare ,apoi iti tragi o pensie de trei ori cat ai merita .ORICE SISTEM IN AFARA CELUI CONTRIBUTIV ESTE O HOTIE SI TOATE MASURILE ANUNTATE SUNT PRAF IN OCHII POPORULUI ROMAN .