26 septembrie, 2022

Alianța de dreapta care a câștigat alegerile din Italia promite intrarea într-o eră de stabilitate politică pentru a putea aborda eficient problemele care asediază cea de-a treia economie a zonei euro, a declarat luni Matteo Salvini.

Matteo Salvini este președinte al La Lega, unul dintre principalii aliaţi ai Giorgiei Meloni.

Giorgia Meloni pare să devină prima femeie prim-ministru al Italiei, care va conduce cel mai de dreapta guvern după cel de-al Doilea Război Mondial, după ce a condus alianța conservatoare în victoria din alegerile de duminică.


„Mă aştept ca timp de cel puţin cinci ani să continuăm fără nicio schimbare, fără nicio întorsătură, dând prioritate lucrurilor pe care trebuie să le facem”, a declarat Matteo Salvini, citat de Reuters.

(Citiți și: ”Alegeri Italia: victorie clară a coaliției de dreapta – exit poll”)

Cu 99,9% dintre secțiile de votare comunicând rezultatul votului, blocul de dreapta, care include și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, ar trebui să aibă o majoritate solidă în ambele camere ale parlamentului, putând pune capăt anilor de revolte și coaliții fragile.

Rezultatul este cel mai recent succes pentru curentul de dreapta din Europa, după succesul democraților suedezi la alegerile din această lună și progresele înregistrate de Frontul Național din Franța, în iunie.

Mesajele transmise cu ocazia discursului victoriei

Stigmatizată pentru rădăcinile post-fasciste ale formațiunii sale, Giorgia Meloni își prezintă partidul ca pe un grup mainstream, similar conservatorilor britanici.


În discursul rostit după prezentarea exit-poll, ea s-a angajat să sprijine politica occidentală cu privire la Ucraina și să nu-și asume riscuri cu finanțele fragile ale Italiei. Giorgia Meloni, care s-a pronunțat în campanie împotriva „lobby-ului LGBT” și a imigrației în masă, a folosit un ton conciliant în discursul de duminică noaptea.

„Dacă suntem chemați să guvernăm această națiune, o vom face pentru toți italienii, cu scopul de a uni oamenii și de a ne concentra mai degrabă pe ceea ce ne unește decât pe ceea ce ne desparte. Acesta este un moment pentru a fi responsabil”, a spus ea susținătorilor.

Guvernul ei de coaliție, al 68-lea din Italia din 1946, este puțin probabil să fie instalat înainte de sfârșitul lunii octombrie, iar prim-ministrul Mario Draghi rămâne deocamdată în fruntea unei administrații interimare.

Opinii diferite în chestiuni majore

În ciuda discuțiilor despre stabilitate, alianța Giorgiei Meloni este împărțită pe unele chestiuni sensibile, care ar putea fi dificil de reconciliat odată ajunsă la guvernare.

Matteo Salvini, de exemplu, pune sub semnul întrebării sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei. Atât el, cât și Silvio Berlusconi și-au exprimat adesea admirația pentru președintele Vladimir Putin.

Aliații au, de asemenea, opinii diferite cu privire la modul de a face față creșterii facturilor la energie și au făcut o serie de promisiuni, inclusiv reduceri de taxe și reforma pensiilor, pe care Italia se va lupta să și le permită.

Coaliția de dreapta se confruntă cu o listă descurajantă de provocări, inclusiv creșterea prețurilor la energie, războiul din Ucraina și o nouă încetinire a economiei, a treia ca mărime din zona euro.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: