Camelia Bogdan, care a făcut parte din completul care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, va putea redeveni judecătoare, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat definitiv decizia CSM de excludere a acesteia din magistratură.
Instanța a decis ca excluderea din magistratură să fie înlocuită cu mutarea disciplinară pe o perioadă de 6 luni, la Curtea de Apel Târgu Mureş.
Hotărârea de miercuri a completului de cinci judecători de la ICCJ care a judecat dosarul:
869/1/2017 – Cu majoritate: Admite recursurile declarate de pârâta Bogdan Camelia şi intervenienta Asociaţia Forumul Judecătorilor din România împotriva Hotărârii nr. 1/J din 8 februarie 2017, pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr. 14/J/2016. Casează în parte hotărârea atacată, în ceea ce priveşte sancţiunea excluderii din magistratură, pe care o înlocuieşte cu sancţiunea constând în mutarea disciplinară pe o perioadă de 6 luni, la Curtea de Apel Târgu Mureş, începând cu data de 15 ianuarie 2018, sancţiune prevăzută de art. 100 lit. c) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii recurate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 decembrie 2017.
Există și două opinii separate, ale judecătorilor Rodica Susanu şi Cristian Daniel Oana, care doreau respingerea ca neîntemeiată a acțiunii disciplinare a Inspecției Judiciare:
Admite recursurile declarate de pârâta Bogdan Camelia şi intervenienta Asociaţia Forumul Judecătorilor din România împotriva Hotărârii nr. 1/J din 8 februarie 2017, pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr. 14/J/2016. Casează în parte hotărârea atacată, în sensul că respinge, ca neîntemeiată, acţiunea disciplinară exercitată de reclamanta Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei Bogdan Camelia, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti. Respinge cererile de intervenţie accesorie formulate în interesul reclamantei Inspecţia Judiciară de către Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) şi Asociaţia Grupul pentru Investigaţii Politice (GIP). Admite cererea de intervenţie accesorie formulată în interesul pârâtei Bogdan Camelia de către Asociaţia Forumul Judecătorilor din România. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii recurate.
Secția de judecători a decis în februarie excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan, decizia fiind luată pe o sesizare depusă de Grupul de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică.
Secția de judecători a CSM a considerat că ea se face vinovată de încălcarea prevederilor privind incompatibilitățile, deoarece a primit 10.000 lei pentru că a participat la un seminar susţinut de APIA (aflată în subordinea Ministerului Agriculturii), iar ministerul era parte în dosarul ICA.
Seminarul „Aplicarea Viitoarei Politici Agricole Comune. Prevenirea fraudei şi a corupţiei în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene” și hotărârea în dosarul ICA au avut loc în august 2014.
Decizia a fost pentru săvârșirea abaterii prevăzute la articolul 99 litera b din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor: „intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii, precum şi imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror”.