cursdeguvernare

miercuri

25 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

„Calea Eroilor” din Târgu Jiu şi „Frontierele Imperiului Roman – Dacia” au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

28 iulie, 2024

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu şi „Frontierele Imperiului Roman – Dacia” au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, anunță Agerpres.

Comitetul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a încheiat sâmbătă înscrierea de noi situri pe Lista Patrimoniului Mondial, după ce în ultimele două zile au fost adăugate 26 de situri.

România, în Patrimoniul UNESCO

Ansamblul sculptural de la Târgu Jiu, alcătuit din patru lucrări – ”Masa Tăcerii“, ”Aleea Scaunelor“, ”Poarta Sărutului“ şi ”Coloana fără Sfârşit“ – a fost conceput şi construit de către Constantin Brâncuşi în perioada 1937-1938. Dosarul la UNESCO a fost depus de România în ianuarie 2018.


„Frontierele Imperiului Roman – Dacia” se referă la linia de fortificații romane ridicate de-a lungul frontierei nordice a provinciei Dacia, dosarul fiind depus în ianuarie 2023.

Conține 285 de componente – castre legionare și castre auxiliare cu așezări civile, castre de marș (temporare) și turnuri, propuse individual sau în grupuri care includ și alte elemente de fortificație – distribuite de-a lungul a peste 1.000 de kilometri, în 123 de unități administrativ-teritoriale, respectiv în 16 județe ale României.

Pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, deschisă pentru România cu înscrierea Deltei Dunării (1991), mai conține: Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Biserici din Moldova (1993 și 2010), Mânăstirea Hurezi (1993), Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei (1999), Centrul Istoric Sighişoara (1999), Biserici de lemn din Maramureş (1999), Pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi (2017) şi Peisajul cultural minier Roşia Montană (2021).

Ce alte situri au intrat în listă

În cadrul celei de-a 46-a reuniuni anuale a Comitetului UNESCO, desfăşurată la New Delhi, India, a fost votată sâmbătă adăugarea a 13 noi situri pe Listă.

Via Appia, unul dintre principalele drumuri din Roma Antică, a fost unul dintre cele 13 situri înscrise sâmbătă.


Locuri asociate cu memoria lui Nelson Mandela din Africa de Sud au primit undă verde pentru statutul de sit în înscris în Patrimoniul Mondial în cadrul reuniunii anuale a UNESCO, în urma unor dezbateri intense între statele membre.

De asemenea, în cadrul reuniunii s-a decis înscrierea Axei Centrale a Beijingului, deşi cu o atenţionare din cauza „presiunilor de dezvoltare” cu care se confruntă unele secţiuni ale acesteia.

Alte ţări care şi-au văzut aprobată cererea de înscriere a unor noi situri au fost Malaezia, cu sistemul de peşteri din Parcul Naţional Niah, Germania – complexul rezidenţial Schwering, şi Arabia Saudită, cu situl arheologic Al-Faw.

Japonia, Thailanda, Rusia, Kenya şi Iran au primit, de asemenea, confirmarea includerii unor noi situri recunoscute pe Lista UNESCO.

Cele 13 înscrieri de sâmbătă se alătură altor 13 aprobate în ziua precedentă de Comitet, printre care Mănăstirea Sfântul Ilarion din Fâşia Gaza, în pericol din cauza războiului dintre Israel şi organizaţia teroristă Hamas, sau Parcul Naţional Lencois Maranhenses Brazilia.

Comitetul a aprobat includerea rezervaţiilor de păsări migratoare din Marea Galbenă şi coasta Golfului Bohai, precum şi a deşertului Badain Jaran, din China.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: