1 mai, 2020

Președintții Donald Trump și Xi Jinping, cu ocazia xsummit-ului G20 din 2019

 indicele dow jones Industrial al Bursei din New York – unul dintre cei mai urmăriți din lume, a scăzut cu aproape 1% la deschiderea sesiunii de tranzacționare de vineri, ca urmare a amenințării președintelui SUA, Donald Trump, că ar putea impune noi taxe vamale Chinei.

Proporția este una semnificativă pentru o piață dezvoltată ca aceea nord-americană și exprimă gradul înalt de volatilitate a cotațiilor, consecință a nervozității fondurilor speculative.

Donald Trump a acuzat frecvent China, în ultima perioadă, că nu spune adevărul cu privire la declanșarea epidemiei de COVID-19, insinuând că ar fi la originea acesteia.


Întrebat despre posibilitatea ca SUA să nu achite Chinei datoriile ca măsură de retorsiune, Donald Trump a răspuns: „Pot să o fac altfel. Eu pot face acelaşi lucru, dar altfel, impunând taxe vamale”, a spus președintele SUA, citat de Reuters.

Amenințarea este mai credibilă decât ar părea, având în vedere retorica de obicei agresivă a lui Donald Trump.

O serie de opțiuni de decizii împotriva Chinei sunt în analiză, dar eventualele recomandări nu au ajuns încă la nivelul echipei de consultanți de securitate ai președintelui, au declarat doi oficiali americani, sub condiția anonimatului.

Donald Trump a arătat limpede că îngrijorarea despre rolul Chinei în declanșarea și răspândirea coronavirusului a întrecut în prioritate preocuparea pentru progresul relațiilor comerciale, pe baza acordului preliminar in ianuarie, care a însemnat un armistițiu în războiul comercial al ultimilor ani.


„Am semnat un acord commercial potrivit căruia ei (chinezii) ar trebui să cumpere (mărfuri americane) și ei au cumpărat mult, de fapt. Dar asta cade acum pe planul doi față de ceea ce se întâmplă cu virusul. Situația virusului este chiar inacceptabilă”, a declarant Donald Trump.

Acordul semnat este prima etapă a unuia de mai multe miliarde de dolari și presupune reducerea unor taxe vamale pe importurile din China, în schimbul achizițiilor chineze de mai multe produse agricole, energetice și industrial, ca și a unor angajamente ale Chinei, privind proprietatea intelectuală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: