sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 ianuarie, 2021

Fricțiunuile sino-americane nu slăbesc în intensitate pe finalul de mandat al lui Donald Trump, care încearcă să consolideze o anumită poziție de confruntare cu China, potrivit BBC.

Conducerea New York Stock Exchange (NYSE) a anunţat miercuri că din 11 ianuarie va delista trei companii de telecomunicaţii chineze – China Unicom, China Telecom şi China Mobile.

NYSE s-a răzgândit de două ori într-o săptămână

Luni renunţase la decizia de delistare, invocând „consultări suplimentare” cu autorităţile de reglementare. Atunci  se considera că delistarea nu ar fi fost cerută explicit de ordinul executiv al președintelui în exercițiu Donald Trump, care le-ar impune.


Între timp, secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, ar fi obiectat asupra acestei decizii și, miercuri, NYSE a revenit și a decis delistarea, potrivit BBC.

De data aceasta, NYSE a invocat „un nou ghid specific” furnizat de Departamentul Trezoreriei, ca motiv al revenirii la decizia inițială.

Companiile chineze sunt acuzate că nu respectă rigorile de transparență specifice bursei și reglementărilor americane, dar în joc sunt și interese politice.

„Firmele chineze care resping cerințele fundamentale de transparență și au legături cu interesele militare chineze nu trebuie să profite de investițiile americane”, a declarat senatorul republican Ben Sasse.

Administrația Trump „cimentează linia dură” versus China


Decizia NYSE survine în timp ce președintele în exercițiu Donald Trump „caută să cimenteze linia dură a relațiilor cu China în ultimele săptămâni ale mandatului său”, spune comentatorul BBC.

Ordinul executiv al lui Donald Trump, semnat în noiembrie, interzice investițiile americane în firme care ar fi deținute sau controlate de cercurile militare chineze.

Marți, Donald Trump a semnat un ordin adițional prin care sunt interzise tranzacțiile cu acțiunile a opt companii chineze de soft, printtre care Alipay, iar Wall Street Journal a scris că sunt analizate și resttricții similare pentru coloșii Alibaba și Tencent.

Pe pieţele bursiere americane sunt listate în prezent peste 200 de firme din China, cu o capitalizare de piaţă totală de 2.200 de miliarde de dolari.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Acţiunile celor trei companii chineze car vor fi de.listate pe 11 ianuarie au scăzut cu circa 8% la Bursa de la Hong Kong, unde sunt de asemenea listate. Ele îşi obţin integral veniturile din China şi nu au o prezenţă semnificativă în SUA.

Compania care deține NYSE, Intercontinental Exchange (ICE), este controlată de miliardarul Jeffrey Sprecher, a cărei soție, Kelly Loeffler, și-a pierdut fotoliul de senator al statului Georgia, în alegerile prațiale de marți – precizează BBC.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: