marți

23 aprilie, 2024

13 septembrie, 2020

Negociatorii europeni se grăbesc să stabilească ultimele detalii legate de următorul Cadru Fianciar Multianual, cu obiectivul ca primii bani ai noului buget multianual să fie disponibili cât mai rapid, după 1 ianuarie 2021.

Parlamentul European insistă mai nou pentru suplimentarea bugetului multianual cu aproximativ 110 miliarde euro și cer angajamente obligatorii din punct de vedere juridic pentru introducerea de noi taxe care să finanțeze Planul de relansare de 750 miliarde euro împotriva crizei coronavirus.

Cele 110 miliarde euro cerute suplimentar de Parlamentul European ar urma să fie alocate în majoritate programelor educaționale Erasmus și celor de cercetar/inovare din cadrul Horizon Europe.


Negociatorii PE și ai Comisiei au mai discutat și chestiuni legate de dimensiunea ecologică a bugetului, reafirmând angajamentul ca 30% din fonduri să fie alocate proiectelor ”prietenoase” cu mediul.

Statele membre nu semnează ”în alb” pentru noi taxe

În acest moment, reprezentanții Consiliului consideră că pretențiile Parlamentului sunt greu de satisfăcut, mai ales că UE a aprobat deja cel mai mare buget multianual din istorie: 1,8 trilioane euro în total.

Un alt punct de negociere sensibil îl constituie modalitatea prin care UE va rambursa sumele pe care le va împrumuta din piață pentru a finanța în primul rând Planul de relansare de 750 miliarde euro.

Parlamentul insistă ca statele membre să emită declarații cu putere juridică prin care care să accepte introducerea de noi taxe și impozite pentru a asigura rambursarea sumei fără precedent pe care blocul o va împrumuta de pe piețe.


Consiliul este reticent față de această propunere, cu argumentul că nu există în acest moment propuneri formale de taxe ale Comisiei, deci nu ar fi dispuși să semneze ”un cec în alb” pentru orice decide Comisia.

Condiționarea efectivă a accesului la fonduri europene rămâne incertă

Singura victorie clară obținută de Parlament în ultimele negocieri este aceea că toată lumea este de acord să consolideze guvernanța fondurilor europene, iar Parlamentul să dețină un rol mai important în această privință.

Consiliul insistă ca Bugetul multianual și Fondul de relansare să nu fie privite separat, ci ca un pachet, mai ales că fondurile de relansare sunt alocate prin buget.

Un prim efect al deciziei: rebate-urile vor fi plătite cu granturi aprobate din Fondul de relansare.

”Domnia Legii” reprezintă un alt punct sensibil de negociere: Parlamentul insistă ca accesul la fonduri europene să fie condiționat de respectarea acestei condiții generice.

La negocierile din Consiliu care s-au încheiat cu acordul pe următorul buget multianual, premierul Ungariei, Viktor Orban, a reușit să dilueze poziția Consiliului pe acest subiect. Acum, Budapesta insistă ca principiul Domniei Legii să fie negociat rapid și introdus în pachetul mai larg al acordului pe Bugetul multianual.

Dacă se va întâmpla asta, Parlamentul nu ar mai putea modifica textul decis de Consiliu ca să îl înăsprească.

Mai mult, Parlamentul Ungar ar primi drept de veto (la fel ca toate celelalte parlamente ale statelor membre UE) asupra întregului buget multianual, inclusiv asupra Fondului de relansare, dacă ar considera exagerate condițiile accesului la banii europeni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: