Volatilitatea de pe pieţele financiare începe să pună probleme Franţei, a doua cea mai mare economie din zona euro. Preşedintele Francois Hollande va trebui să caute o soluţie alternativă pentru a se înscrie în ţintele bugetare din acest an, după ce planul de a vinde din acţiunile deţinute de stat la companiile listate pe bursă pare să fi fost abandonat.
Autorităţile fraceze intenţionau să strângă 4 miliarde de euro până la finele anului 2015 din vânzarea unor active din portofoliul statului. După o evoluţie bună în prima parte a anului, indicele bursier CAC 40 s-a prăbuşit cu 19% în ultimele săptămâni, pe fondul evoluţiilor internaţionale slabe generate de temerile cu privire la economia chineză, dar şi la o eventuală stagnare a creşterii economice mondiale.
CAC 40, care include companii precum Orange, Engie sau Electricite de France – companii unde statul francez are participaţii semnificative – a scăzut cu 14% faţă de maximul atins la finele lunii aprilie.
Ca urmare, valoarea acţiunilor deţinute de statul francez la companiile listate pe bursă a scăzut cu circa 12 miliarde de euro în ultima lună, ajungând la circa 70 de miliarde de euro, potrivit calculelor Bloomberg.
Agenţia de participaţii a statului are în portofoliu 77 de companii, dintre care 13 sunt listate pe bursă. La Electricite de France, compania cu cea mai mare miză, acţiunile statului francez valorează 28 de miliarde de euro, în scădere cu 22% faţă de începutul anului.
Volatilitatea de pe pieţe ar putea forţa agenţia de participaţii să îngheţe vânzările de active în lunile următoare. Bugetul Franţei include, însă, un provizion în valoare de 4 miliarde de euro ce ar fi trebuit obţinut din vânzarea de acţiuni şi folosit pentru plata datoriei publice.
Având în vedere stagnarea economiei franceze şi reducerile de cheltuieli de 50 de miliarde de euro intrate deja în vigoare, vânzarea participaţiilor statului era „asul” din mâneca preşedintelui pentru a ţine sub control datoria. Chiar şi cu aceste fonduri, datoria publică a Franţei ar urma să ajungă la 97% din PIB la finele lui 2015, faţă de 89% din PIB în 2012, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Agence des Participations de l’Etat (APE) a vândut de la începutul anului acţiuni în valoare de circa 1,8 miliarde de euro. Strângerea celor 2,2 miliarde de euro rămase este imposibilă în condiţiile actuale de piaţă, a comentat o persoană apropiată autorităţilor pentru presa străină. APE nu are, conform legii, obligaţia de a vinde active la preţuri neavantajoase pentru a asigura atingerea ţintelor bugetare.