miercuri

24 aprilie, 2024

12 februarie, 2021

În bugetul de anul acesta, pentru prima oară, în fondurile alocate Ministerului Educației sunt incluse și bursele pentru elevi.
Totalul alocat este aproape dublu față de cele plătite anul trecut de către administrațiile locale – 536 de milioane de lei, comparativ cu 270 de milioane de lei, în 2019.

Nu se știe încă dacă aceste sumeau au fost asigurate prin scăderea lor din sumele distribuite administrațiilor locale. Ele vor asigura, prin apariția acestui capitol la Ministerul Edicației, plata la timp și echitabilă a acestor burse.

„Pentru condiţiile date, având în vedere că s-a respectat acea solicitare pe care am făcut-o de la bun început global – bugetul Educaţiei, bugetul Ministerului Educaţiei să fie mai mare în valoare absolută decât exerciţiul pe anul 2020 -, da. Pentru că bugetul Educaţiei, în ansamblul său, cuprinde pentru prima oară de la bugetul de stat burse acordate elevilor – 536 de milioane de lei, faţă de 270 milioane anul trecut”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, vineri, în timpul vizitei la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”.


Diferenţa esenţială, a menţionat el, este că cele 270 de milioane de anul trecut au fost constituite prin contribuţia exclusivă a autorităţilor locale.

„Acum, aceşti bani vin de la bugetul de stat, pentru că avem prima oară cea mai semnificativă creştere a costului standard per elev, componenta destinată cheltuielilor materiale, o creştere de 25%, până acum au fost creşteri corelate cu inflaţia, doar şi pentru că elevii au iarăşi pentru prima dată acces nelimitat, cu gratuitate totală pe orice formă de transport. Da, sunt mulţumit cu ceea ce s-a realizat în condiţiile extrem de dificile din perspectiva construcţiei bugetului de anul acesta”, a explicat ministrul Educației, citat de Agerpres.

Declarațiile au fost făcute în timpul vizitei la Colegiul Gheorghe Şincai din Bucureşti, unde mai mulți elevi și părinți protestează față de decizia Primăriei Sector 4 de a reloca unitatea de învăţământ. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi primarul Daniel Băluţă au promis că relocarea nu va avea loc în acest an şcolar.

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: