Bugetul actual al Minsiterului Cercetării este de 1,42 miliarde de lei, comparativ cu 1,84 miliarde lei de anul trecut, iar execuția bugetară până la finele lunii octombrie este de 1,09 mld lei, comparativ cu 1,38 mld lei anul trecut.
Datele acestea, spun Lucian Ancu, Octavian Micu și Mihai Miclăuș – cei care au creat blogul Doi mici și un Anc, dedicat cercetării românești – infirmă declarațiile făcute în ultimul timp de ministrul Lucian Georgescu.
Măsurile ministerului care au dus, în opinia celor trei, la această situație:
- nu a finalizat/contractat niciuna din cele trei competiții importante („Proiecte complexe de cercetare de frontieră”, „Proiecte de cercetare postdoctorală” și „Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente”; motivul, spune cercetătorii – „s-au încăpățânat să folosească evaluatori naționali pentru aceste proiecte, aceștia fiind greu de găsit, astfel încât să fie evitate conflictele de interese și în același timp să corespundă unor standarde de vizibilitate internațională”. Bugetele totale ale celor trei competiții însumează 170 milioane lei. „Dacă le-ar fi contractat pe toate, estimăm că ar fi putut cheltui 100 milioane lei în 2017, având în vedere că în general în primul an de proiect se fac investiții în logistică, acestea implicând cheltuieli mai mari”, explică cei trei cercetători.
- nu a deschis nici o competiție nouă pe Pilonul 2 (din 4) al PNCDI 3;
- a deschia o singură competiție de anvergură în 2017, cu buget consistent (360 milioane lei), dar în baza unei proceduri netransparente, contestată în instanță și cu șanse minime să mai fie finanțată în acest an;
- a deschis competiții de mobilități pentru cercetători, care, deși meritorii și necesare, includ și credite de angajament;
- a suplimentat banii alocați prin proiectul Nucleu, un proiect evaluat „de formă”, în cadrul unui simulacru de competiție și destinat INCD-urilor care au fost ultima dată evaluate în 2011/2012.