fbpx Modifica setari cookieuri

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Chestiunea

Datoria publică raportată la PIB a avansat în luna iulie cât în întregul T2, pe vârf pandemie. Implicații

Datoria publică măsurată oficial de Ministerul Finanțelor pe metodologia europeană a avansat doar în luna iulie 2020 aproape cât în întreg trimestrul doi, când România… Mai mult

15.09.2020

Digital

Crearea ”Bibliotecii Virtuale” – scoasă la licitație: Ce înseamnă platforma digitală cu resurse educaționale și ce presupune crearea ei

Statul român a lansat procedura de achiziție a unei ”Biblioteci Virtuale”, o Platformă digitală cu resurse educaționale deschise – un proiect finanțat din fonduri UE… Mai mult

15.09.2020

Buget 2012: la factura crizei se adaugă şi nota de plată pentru pierderile istorice ale companiilor de stat

de Marin Pana 18.10.2011

Nota de plată a tergiversării restructurărilor din industrie a venit într-un moment cum nu se putea mai prost. Ani de zile am perpetuat subvenţionarea unor domenii care nu aveau viitor. Era o chestiune de timp să ni se interzică să mai facem acest lucru, iar acum vom vedea consecinţele în bugetul pe 2012.

România a strâns şi strânge cureaua în 2011 de la un deficit de 6,8% din PIB (în 2010) la 4,4% din PIB. A fost un efort imens de reducere a cheltuielilor publice pentru a le apropia de venituri. Cu consecinţele de rigoare în planul afectării investiţiilor, domeniilor cheie cum sunt sănătatea şi educaţia, serviciilor sociale şi în general al standardului de viaţă al cetăţenilor.

În 2012, ar fi trebuit să continuăm politica de austeritate, dar pe o pantă ceva mai redusă: cu un deficit coborât de la 4,4% din PIB (în 2011), la 3% din PIB. Adică 1,4% ajustare, faţă de 2,4% ajustarea prevăzută pentru anul în curs. Rău, dar nu la fel de rău ca în trecerea de la 2010 la 2011. Doar că a apărut „o problemă de contabilitate”.

„Problema de contabilitate”

Companiile de stat cu pierderi consecutive pe ultimii trei ani şi finanţare de la buget vor fi luate în calcul la stabilirea deficitului. Ceea ce înseamnă că sănătatea, învăţământul, ordinea publică, pensiile etc. trebuie să facă loc pentru înregistrarea la buget a pierderilor întreprinderilor de stat.

Calculele sunt în curs. Dar o estimare minimală duce la concluzia că va trebui să strângem cureaua şi în 2012 cel puţin la fel de tare ca şi în 2011. Asta în medie. Unora le vor ieşi ochii ca la melc şi nu vor avea ieşire, dacă nu vrem să destabilizăm economia.

Explicaţia matematică este simplă:

Zece întreprinderi cu o pierdere medie de 500 milioane lei au ca efect pe deficit aproape exact 1% din PIB, adică diferenţa dintre 2011 şi 2012.

Mai mult, creşterea mai mică a PIB –ul faţă de prognoza din vara trecută, va limita şi mai mult spaţiul de manevră.

Zece pentru deficit

De ce zece ? Pentru Guvernul si FMI au convenit să reducă de la 30 la 10 întreprinderile cu probleme incluse în calculul deficitului la elaborarea bugetului, excluzând CET-urile locale şi aeroporturile.

Reamintim că Eurostat şi-a exprimat rezervele în privinţa calităţii datelor raportate de Romania, invocând şi impactul neclar asupra deficitului al pierderilor unor companii publice.

Lista celor 10

Lista celor 10 întreprinderi de stat care măresc deficitul: Compania Naţională de Cai Ferate CFR, CFR Călători, CFR Marfă, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale CNADNR, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, Societatea Naţională a Cărbunelui şi Radiocomunicaţii Navale Radio Constanţa.

Deocamdată, calculul contabil al pierderilor nu a fost definitivat, dar sumele se anunţă consistente. De pildă, Compania Naţională de Cai Ferate CFR a înregistrat anul trecut o pierdere preliminată la 307 milioane euro, CFR Marfă a ieşit pe minus cu 127 milioane euro iar CFR Călători cu 21 milioane euro. Termoelectrica a avut pierderi estimate preliminar la 103 milioane euro şi tot aşa.

De aceea, deşi o medie pe datele definitive constatate se anunţă dificil de făcut, estimarea de 130 milioane euro pierdere medie pe întreprindere (cam 1,3 miliarde euro pe total) pare plauzibilă. La un PIB estimat la 130 miliarde euro (dacă ne ţine cursul de schimb leu-euro). Dacă se adaugă şi recesiunea mondială la atâţia de 13, ghinionul ar putea fi desăvârşit.

Şi deficitele viitoare vor fi afectate

Potrivit strategiei fiscal-bugetare aprobata de Guvern, deficitul bugetar în metodologia europeană este prevăzut să scadă la 4,4% din PIB în acest an, la 3% din PIB în 2012, la 2,5% din PIB în 2013, respectiv la 2,2% din PIB în 2014.

Toate aceste cifre vor fi grevate de rezultatele companiilor de stat şi, de aceea, reducerea pierderilor devine esenţială pentru a nu fi afectate şi mai tare domeniile esenţiale ale societăţii, care consumă bani de la buget: sănătatea, educaţia, siguranţa cetăţeanului, prestaţiile sociale inclusiv pensiile etc.

Pe 2011, FMI are în monitorizare nu 10, ci 18 companii de stat, ceea ce înseamnă că lucrurile pot evolua spre mai bine sau mai rău. Adică numărul de firme cu probleme şi pierderile lor vor putea creşte sau vor putea să scadă, după cum managementul va fi mai performant sau nu.

LISTA de monitorizare FMI 2011

Lista FMI cu 18 companii de stat monitorizate în 2011 include Compania Naţională de Căi Ferate CFR, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale CNADNR, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR, Poşta Română, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Întreţinere şi servicii Energetice „Electrica Serv”, Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Intervenţii Feroviare şi Telecomunicaţii CFR.

După analiza rezultatelor, fie vom mai strânge cureaua, fie ne vom permite eventuale majorări ale alocărilor de bani către domeniile sociale, salarii pentru bugetari etc. pentru 2013, 2014 şi tot aşa. Până când ne vom încadra cu funcţionarea companiilor de stat în regulile stricte ale economiei de piaţă. Până atunci plătim, plătim.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.10.2011

2 comentarii

 1. O zi obişnuită: 21 Octombrie – „ USL işi apără cămătarii ” « Politeía
  21.10.2011, 7:09 am

  […] Buget 2012: la factura crizei se adaugă şi nota de plată pentru pierderile istorice ale companiilor de stat. Nota de plată a tergiversării restructurărilor din industrie a venit într-un moment cum nu se putea mai prost. Ani de zile am perpetuat subvenţionarea unor domenii care nu aveau viitor. Era o chestiune de timp să ni se interzică să mai facem acest lucru, iar acum vom vedea consecinţele în bugetul pe 2012. România a strâns şi strânge cureaua în 2011 de la un deficit de 6,8% din PIB (în 2010) la 4,4% din PIB. A fost un efort imens de reducere a cheltuielilor publice pentru a le apropia de venituri. Cu consecinţele de rigoare în planul afectării investiţiilor, domeniilor cheie cum sunt sănătatea şi educaţia, serviciilor sociale şi în general al standardului de viaţă al cetăţenilor. În 2012, ar fi trebuit să continuăm politica de austeritate, dar pe o pantă ceva mai redusă: cu un deficit coborât de la 4,4% din PIB (în 2011), la 3% din PIB. Adică 1,4% ajustare, faţă de 2,4% ajustarea prevăzută pentru anul în curs. Rău, dar nu la fel de rău ca în trecerea de la 2010 la 2011. Doar că a apărut „o problemă de contabilitate”.Curs de Guvernare. […]

 2. Vasile Bouleanu
  27.12.2011, 6:01 pm

  Ziua socoteli finale . Iata unde se ajunge cand dupa 22 de ani de tergiversare nu sa terminat reforma economica in Romania.
  Inca din 1900 am fost unul care a dat alarma in ce priveste structura birocratica ramasa de la regimul marxist si in special la functionarii publici dar si la pierderile planificate din zonele industriale.
  Cei ce strigau ca nusi vand tara aceeiasi care astazi critica guvernul PDL sunt adevaratii vinovati de starea in care Romania a intrat ne pregatita in criza mondiala cauzata de statul social.

  Toti acesti internationalisti proletari trebuie marginalizati si desfiintati politic ca optiune pentru viitorul natiunii romane si al Europei.

Lăsați un comentariu


Stiri

Soțului șefei DIICOT, condamnat la 3 ani ani de închisoare cu suspendare – sentința nu este definitivă

Vladimir Ionescu

Fostul polițist Dan Hosu, soțul Giorgianei Hosu, procuror șef DIICOT, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea Tribunalului București nu… Mai mult

Stiri

Grupul Vișegrad respinge și noua formă a Pactului pe migrație

Iulian Soare

Cele 4 state europene care formează Grupul Vișegrad – Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia- resping și noul plan de gestionare a migrației prezentat miercuri de… Mai mult

Stiri

Leul, la cota 4,8722 față de euro – cauzele deprecierii și perspective oferite de experții financiari

Adrian N Ionescu

Cursul leului a depășit două zile la rând două praguri psihologice, trecând joi de 4,87 de lei / euro (până la 4,8722), după ce, miercuri,… Mai mult

Europa

Raport / UE în pandemie – guvernele au restricționat disproporționat drepturile cetățenilor europeni

Iulian Soare

Mai mult de jumătate din statele UE nu au reușit să protejeze în timpul pandemiei dreptul la adunări pașnice, conform unui raport al Uniunii Libertăților… Mai mult

Stiri

Guvernul transformă Portul Midia în zonă liberă. Cei mai importanți beneficiari

Adrian N Ionescu

Ministerul Transporturilor a pregătit proiectul de OUG prin care se va schimba Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere astfel încât să poată emite o… Mai mult

Stiri

Alocațiile copiilor se dublează – CCR a respins sesizarea Guvernului

Vladimir Ionescu

Curtea Constituțională a respins joi, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, sesizarea guvernului împotriva legii privind dublarea alocațiilor elevilor, conform unor surse citate de Mediafax.… Mai mult

Stiri

Noi modele Ford și Renault: Puma ST a fost prezentat publicului. Dacia ratează producerea SUV Arkana

Raluca Florescu

Renault și Ford, cei doi mari producători auto locali, au oferit ultimele detalii privind cele mai noi modele pe care le vor lansa. Ford a… Mai mult