La obiect

Începe anul școlar. O analiză prin comparație a corpului profesoral

Începe un nou an de școală, iar preocuparea generală este starea școlilor, începând de la toaletele din curte până la autorizațiile ISU. Începe școala și… Mai mult

08.09.2019

La obiect

Document / Ministerul Finanțelor – strategie de administrare a datoriei publice guvernamentale. Guvernul va orienta împrumuturile spre moneda națională

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, va informa luni guvernul în legătură cu strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale în perioada 2019-2021, document din care… Mai mult

08.09.2019

Interviu

Interviu: A Patra Revoluție Industrială și deglobalizarea. Surprinzătoarele avantaje, inclusiv militare, ale națiunilor mici

Textul de mai jos este un rezumat al interviului acordat CRONICILOR Curs de guvernare (publicație exclusiv print) nr. 97.  Colonelul Thomas X. Hammes, senior research fellow… Mai mult

06.09.2019

Chestiunea

Industria, Agricultura și Finanțele – contribuție zero la creșterea de 4,7% a PIB pe S1

După analizarea datelor semnal, Institutul Național de Statistică a confirmat valorile iniţiale de 4,7% brut şi 4,8% ajustat cu sezonalitatea pe primul semestru al anului… Mai mult

06.09.2019

Cronicile

Buget 2012: la factura crizei se adaugă şi nota de plată pentru pierderile istorice ale companiilor de stat

de Marin Pana 18.10.2011

Nota de plată a tergiversării restructurărilor din industrie a venit într-un moment cum nu se putea mai prost. Ani de zile am perpetuat subvenţionarea unor domenii care nu aveau viitor. Era o chestiune de timp să ni se interzică să mai facem acest lucru, iar acum vom vedea consecinţele în bugetul pe 2012.

România a strâns şi strânge cureaua în 2011 de la un deficit de 6,8% din PIB (în 2010) la 4,4% din PIB. A fost un efort imens de reducere a cheltuielilor publice pentru a le apropia de venituri. Cu consecinţele de rigoare în planul afectării investiţiilor, domeniilor cheie cum sunt sănătatea şi educaţia, serviciilor sociale şi în general al standardului de viaţă al cetăţenilor.

În 2012, ar fi trebuit să continuăm politica de austeritate, dar pe o pantă ceva mai redusă: cu un deficit coborât de la 4,4% din PIB (în 2011), la 3% din PIB. Adică 1,4% ajustare, faţă de 2,4% ajustarea prevăzută pentru anul în curs. Rău, dar nu la fel de rău ca în trecerea de la 2010 la 2011. Doar că a apărut „o problemă de contabilitate”.

„Problema de contabilitate”

Companiile de stat cu pierderi consecutive pe ultimii trei ani şi finanţare de la buget vor fi luate în calcul la stabilirea deficitului. Ceea ce înseamnă că sănătatea, învăţământul, ordinea publică, pensiile etc. trebuie să facă loc pentru înregistrarea la buget a pierderilor întreprinderilor de stat.

Calculele sunt în curs. Dar o estimare minimală duce la concluzia că va trebui să strângem cureaua şi în 2012 cel puţin la fel de tare ca şi în 2011. Asta în medie. Unora le vor ieşi ochii ca la melc şi nu vor avea ieşire, dacă nu vrem să destabilizăm economia.

Explicaţia matematică este simplă:

Zece întreprinderi cu o pierdere medie de 500 milioane lei au ca efect pe deficit aproape exact 1% din PIB, adică diferenţa dintre 2011 şi 2012.

Mai mult, creşterea mai mică a PIB –ul faţă de prognoza din vara trecută, va limita şi mai mult spaţiul de manevră.

Zece pentru deficit

De ce zece ? Pentru Guvernul si FMI au convenit să reducă de la 30 la 10 întreprinderile cu probleme incluse în calculul deficitului la elaborarea bugetului, excluzând CET-urile locale şi aeroporturile.

Reamintim că Eurostat şi-a exprimat rezervele în privinţa calităţii datelor raportate de Romania, invocând şi impactul neclar asupra deficitului al pierderilor unor companii publice.

Lista celor 10

Lista celor 10 întreprinderi de stat care măresc deficitul: Compania Naţională de Cai Ferate CFR, CFR Călători, CFR Marfă, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale CNADNR, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, Societatea Naţională a Cărbunelui şi Radiocomunicaţii Navale Radio Constanţa.

Deocamdată, calculul contabil al pierderilor nu a fost definitivat, dar sumele se anunţă consistente. De pildă, Compania Naţională de Cai Ferate CFR a înregistrat anul trecut o pierdere preliminată la 307 milioane euro, CFR Marfă a ieşit pe minus cu 127 milioane euro iar CFR Călători cu 21 milioane euro. Termoelectrica a avut pierderi estimate preliminar la 103 milioane euro şi tot aşa.

De aceea, deşi o medie pe datele definitive constatate se anunţă dificil de făcut, estimarea de 130 milioane euro pierdere medie pe întreprindere (cam 1,3 miliarde euro pe total) pare plauzibilă. La un PIB estimat la 130 miliarde euro (dacă ne ţine cursul de schimb leu-euro). Dacă se adaugă şi recesiunea mondială la atâţia de 13, ghinionul ar putea fi desăvârşit.

Şi deficitele viitoare vor fi afectate

Potrivit strategiei fiscal-bugetare aprobata de Guvern, deficitul bugetar în metodologia europeană este prevăzut să scadă la 4,4% din PIB în acest an, la 3% din PIB în 2012, la 2,5% din PIB în 2013, respectiv la 2,2% din PIB în 2014.

Toate aceste cifre vor fi grevate de rezultatele companiilor de stat şi, de aceea, reducerea pierderilor devine esenţială pentru a nu fi afectate şi mai tare domeniile esenţiale ale societăţii, care consumă bani de la buget: sănătatea, educaţia, siguranţa cetăţeanului, prestaţiile sociale inclusiv pensiile etc.

Pe 2011, FMI are în monitorizare nu 10, ci 18 companii de stat, ceea ce înseamnă că lucrurile pot evolua spre mai bine sau mai rău. Adică numărul de firme cu probleme şi pierderile lor vor putea creşte sau vor putea să scadă, după cum managementul va fi mai performant sau nu.

LISTA de monitorizare FMI 2011

Lista FMI cu 18 companii de stat monitorizate în 2011 include Compania Naţională de Căi Ferate CFR, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale CNADNR, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR, Poşta Română, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Întreţinere şi servicii Energetice „Electrica Serv”, Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Intervenţii Feroviare şi Telecomunicaţii CFR.

După analiza rezultatelor, fie vom mai strânge cureaua, fie ne vom permite eventuale majorări ale alocărilor de bani către domeniile sociale, salarii pentru bugetari etc. pentru 2013, 2014 şi tot aşa. Până când ne vom încadra cu funcţionarea companiilor de stat în regulile stricte ale economiei de piaţă. Până atunci plătim, plătim.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.10.2011

2 comentarii

 1. O zi obişnuită: 21 Octombrie – „ USL işi apără cămătarii ” « Politeía
  21.10.2011, 7:09 am

  […] Buget 2012: la factura crizei se adaugă şi nota de plată pentru pierderile istorice ale companiilor de stat. Nota de plată a tergiversării restructurărilor din industrie a venit într-un moment cum nu se putea mai prost. Ani de zile am perpetuat subvenţionarea unor domenii care nu aveau viitor. Era o chestiune de timp să ni se interzică să mai facem acest lucru, iar acum vom vedea consecinţele în bugetul pe 2012. România a strâns şi strânge cureaua în 2011 de la un deficit de 6,8% din PIB (în 2010) la 4,4% din PIB. A fost un efort imens de reducere a cheltuielilor publice pentru a le apropia de venituri. Cu consecinţele de rigoare în planul afectării investiţiilor, domeniilor cheie cum sunt sănătatea şi educaţia, serviciilor sociale şi în general al standardului de viaţă al cetăţenilor. În 2012, ar fi trebuit să continuăm politica de austeritate, dar pe o pantă ceva mai redusă: cu un deficit coborât de la 4,4% din PIB (în 2011), la 3% din PIB. Adică 1,4% ajustare, faţă de 2,4% ajustarea prevăzută pentru anul în curs. Rău, dar nu la fel de rău ca în trecerea de la 2010 la 2011. Doar că a apărut „o problemă de contabilitate”.Curs de Guvernare. […]

 2. Vasile Bouleanu
  27.12.2011, 6:01 pm

  Ziua socoteli finale . Iata unde se ajunge cand dupa 22 de ani de tergiversare nu sa terminat reforma economica in Romania.
  Inca din 1900 am fost unul care a dat alarma in ce priveste structura birocratica ramasa de la regimul marxist si in special la functionarii publici dar si la pierderile planificate din zonele industriale.
  Cei ce strigau ca nusi vand tara aceeiasi care astazi critica guvernul PDL sunt adevaratii vinovati de starea in care Romania a intrat ne pregatita in criza mondiala cauzata de statul social.

  Toti acesti internationalisti proletari trebuie marginalizati si desfiintati politic ca optiune pentru viitorul natiunii romane si al Europei.

Lăsați un comentariu


Stiri

Exit-poll alegeri Israel – Likud, partidul lui Netanyahu, se clasează pe locul 2

Iulian Soare

Coaliţia de centru-stânga Albastru & Alb, condusă de Benjamin Gantz, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar anticipat din Israel, fiind urmată partidul Likud… Mai mult

Europa

Prăbușire cu 21% a industriei auto germane – risc de pierderi de miliarde de lei în industria de echipamente auto din România

Adrian N Ionescu

Producția auto din Germania ar putea scădea cu circa 21% în aces an, ceea ce ar putea duce la o scădere direct proportională a cererii… Mai mult

Stiri

Primăria Generală împrumută 574 milioane lei ca să refinanțeze datoria publică locală

Vladimir Ionescu

Consiliul Municipal au adoptat în şedinţa de marţi un proiect care prevede contractarea şi/sau garantarea unei finanţări rambursabile în valoare totală de până la 574.869.000… Mai mult

Stiri

Parchetul General verifică toate dosarele de dispariție de persoane înregistrate în ultimii 10 ani

Vladimir Ionescu

Parchetul General derulează cea mai amplă operațiune de control din istoria Ministerului Public. Sunt verificate, a anunțat procurorul general interimar, Bogdan Licu, toate dosarele, instrumentate… Mai mult

Stiri

Guvernul a făcut lista cu 116 proiecte din marile investiții finanțate din Fondul Suveran. Valoarea acestora – 2 mld. lei

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat, marți, primele 116 proiecte finanțate prin Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), cu o valoare totală de circa două miliarde de… Mai mult

Stiri

Ana Birchall repetă: Ministerul Justiției nu susține funcționarea Secției Speciale ”în această formă”

Vladimir Ionescu

Grupul de lucru interministerial coordonat de Ministerul Justiției a ajuns la concluzii preliminare legate de Secția specială de investigare a magistraților. ”Sunt două concluzii destul… Mai mult

Stiri

Alegeri legislative în Israel – sondajele arată egalitatea principalelor 2 partide

Iulian Soare

Israelienii votează marţi în alegeri legislative dur disputate, în care se înfruntă premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu, aflat la putere de un deceniu, şi fostul… Mai mult