duminică

11 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 octombrie, 2020

În București, poluarea aerului generează pierderi de 3.000 de euro, anual, pe cap de locuitor din cauza morților premature, a zilelor de muncă pierdute și costurilor cu îngririle medicale, potrivit unui raport al Alianţei Europene pentru Sănătate Publică (EPHA), preluat de AFP, scrie Agerpres.

În medie, poluarea aerului de pe urma combustibililor fosili l-a costat în 2018, în medie, circa 1.250 de euro pe fiecare european, respectiv echivalentul a 3,9% din venitul anual, mai reiese din raportul EPHA, realizat în 432 orașe europene.

„Trebuie menţionat că există o diferenţă semnificativă în rândul oraşelor: în Bucureşti costurile totale se ridică la peste 3.000 de euro pe an, în timp ce în Santa Cruz de Tenerife din Spania costurile sunt mai mici de 400 de euro pe an. În multe oraşe din Bulgaria, România şi Polonia costurile sociale asociate cu sănătatea sunt cuprinse între 8 şi 10% din venituri”, se menționează în raport.

Capitala – cele mai mari costuri generate de poluare, după Londra


În topul oraşelor europene cu cele mai mari costuri provocate de poluare aerului, autorii studiului au pus pe primul loc Londra, cu costuri totale în valoare de 11,380 miliarde de euro, urmat de Bucureşti cu 6,345 miliarde de euro şi Berlin cu 5,237 miliarde de euro. Conform rapotului, poluarea îi costă pe locuitorii oraşelor europene peste 166 miliarde de euro în fiecare an. Totodată, poluarea aerului este responsabilă pentru decesul prematur a 480.000 de persoane în Europa, potrivit Agenţiei Europene de Mediu (AEM).

„Studiul nostru arată cât de dăunător pentru sănătate este un aer toxic dar şi că există importante inegalităţi între diferitele părţi ale Europei. Situaţia poate fi îmbunătăţită prin politici publice în materie de transport iar oraşele pot reduce costurile prin încurajarea mobilităţilor non-poluante”, a comentat secretarul general al Alianţei Europene pentru Sănătate Publică, Sascha Marschang.

Analiza a vizat cei trei poluanţi principali ai aerului, particulele, dioxidul de azot şi ozonul, precum şi costurile sociale, adică costurile directe legate cu îngrijirile medicale şi indirecte precum reducerea speranţei de viaţă sau maladiile precum bronşitele cronice grave.

Poluarea aerului în oraşe este cauzată de factori multipli: transportul, încălzirea locuinţelor sau activităţile industriale şi agricole. Deşi este dificil să se evalueze cu exactitate ponderea fiecărui factor, raportul a analizat cu precădere influenţa transportului şi a estimat că o creştere cu 1% a numărului de maşini dintr-un oraş creşte costurile sociale cu aproape 0.5%.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: