marți

23 aprilie, 2024

24 mai, 2019

 

Performanțele administrației Capitalei au plasat Bucureștiul abia pe locul 41 din 45, în clasamentul dezvoltării durabile a marilor orașe europene, potrivit raportului Reţelei de Soluţii a Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (SDSN).


Bucureştiul a obţinut unul dintre cele mai slabe scoruri în 2019 SDG Index al marilor orașe europene (54,5%) privind progresele de dezvoltare durabilă. Faptul că este înaintea Atenei de pe ultimul loc (48,6%) nu poate fi o consolare pentru locuitorii Capitalei.

Raportul concentrează mai multe deficienţe, care au depunctat Bucureştiul în comparaţie cu celelalte capitale europene:

  • 18% din populaţia Bucuerştiului nu este conectată la reţeaua de canalizare;
  • gradul de poluare al cincilea cel mai mare şi mai mult decât dublu decât ţinta pentru 2030;
  • Deficienţe majore mai sunt înregistrate și la:
    • calitatea educaţiei,
    • calitatea apei,
    • infrastructură şi inovaţie,
    • standardul de viaţă.

Bucureştiul nu înregistrează nici o reuşită la nici un capitol al Indexului, care să fie consacrată cu culoarea verde pe tabloul progreselor capitalelor europene. În schimb, deficienţele sporesc în gravitate de la galben la mult roşu:


Bucureștiul este un caz special în dosarul de infringement deschjis de Comisia Europeană împotriva României, pentru că autorităţile nu au luat măsurile necesare pentru respectarea calităţii aerului. 

Valorile limită zilnice ale particulelor de praf au fost depăşite constant încă din ziua când Directiva Comisiei a fost transpusă în legislaţia noastră.

Dosarul a fost înaintat de Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a UE din vara anului trecut.

Primele trei locuri ale topului din Indexul SDG sunt oocupate de Oslo (cu un scor de 74.8%), Stockholm (74.2%) şi Helsinki (71.3%).

Clasamentul a fost stabilit pe baza celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) adoptate în 2015 de cele 193 de state membre ale ONU, iar scorul obţinut de fiecare oraş reprezintă gradul de îndeplinire a acestora.

Obiective de dezvoltare vizează reconcilierea prosperităţii economice cu lupta împotriva inegalităţilor, precum şi cu mizele legate de biodiversitate şi schimbări climatice.

Nici un oraş european nu a îndeplint toate cele 17 obiective ale unei dezvoltări durabile.

Raportul a fost elkaborat cu contribuţiile economistul Jeffrey D. Sachs de la Universitatea Columbia, ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), ale Comisiei Europene şi se bazează şi pe datele furnizate de Eurostat, Agenţia Europeană pentru Mediu, ca și ale organizațiilor neguvernamentale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: