vineri

29 martie, 2024

16 februarie, 2017

Localitățile Borsec (județul Harghita) și Sucevița (județul Suceava) au fost atestate ca stațiuni turistice de interes național, potrivit unei hotărâri adoptate joi de Guvern.

De asemenea, alte 10 localități au primit atestare ca stațiuni turistice de interes local:

  • Baia de Fier – județul Gorj
  • Boghiș – județul Sălaj
  • Colibița – județul Bistrița-Năsăud
  • Moisei – județul Maramureș
  • Negrești Oaș – județul Satu Mare
  • Pojorâta – județul Suceava
  • Sângeorgiu de Mureș – județul Mureș
  • zona Băile Banffy – municipiul Toplița, județul Harghita
  • zona Băile Ocna Dej – municipiul Dej, județul Cluj
  • zona Moinești-Băi – municipiul Moinești, județul Bacău.

În România există acum, cu cele 12 atestate joi, 43 de stațiuni turistice de interes național și 57 de stațiuni turistice de interes local.

Avantajele comunităților locale


Prin promovarea ca stațiuni turistice de interes național sau local, aceste localități vor avea șanse mari în atragerea de finanțări nerambursabile, în condițiile în care unele programe de finanțare impun existența atestării ca stațiune turistică.

Atestarea stațiunilor turistice oferă posibilitatea accesării fondurilor europene prin Axa 7- Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului/Prioritatea de investiții 7.1.-Sprijinirea unei creșteri favorabile a ocupării forței de muncă, prin dezvoltarea potențialului endrogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industrial aflate în declin, precum și sporirea accesibilității și dezvoltarea resurselor naturale și culturale specifice.

Pe de altă parte, agenții economici vor avea punctaj suplimentar la depunerea unor proiecte investiţionale în aceste stațiuni.

Pojorâta, o stațiune cu o groapă de gunoi în vârful muntelui


Pe listă se află și Pojorâta, județul Suceava, unde în zona pasului Mestecăniş, din masivul Giumalău, s-a construit o groapă de gunoi, din inițiativa Consiliului Județean Suceava.

Lucrările, care au costat 27,6 milioane de lei, au fost finalizate în noiembrie 2016, iar depozitul are  o suprafață de 5,75 de hectare.

Conform proiectului, groapa de gunoi ar trebui să funcționeze până în anul 2037, perioadă în care se estimează că aici vor fi depozitate aproximativ 350.000 de tone de deşeuri.

În luna martie 2016, Curtea de Apel Cluj a admis recursul înaintat de localnici din Valea Putnei şi Mestecăniş, anulând Hotărârea nr.64 emisă la data de 9 august 2010 de Consiliul Local Pojorâta, prin care nouă hectare de teren au ajuns în posesia Consiliului Judeţean Suceava.

Locuitorii din comunele vecine au depus mai multe contestații în instanță și chiar au reușit anul trecut anularea Hotărârea nr.64 emisă la data de 9 august 2010 de Consiliul Local Pojorâta, prin care au fost puse la dispoziția Consiliului Judeţean Suceava, în vederea construirii depozitului, 9 hectare de teren. După două luni, CL Pojorâta a adoptat o hotărâre similară, însă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: