Acestea sunt tendințele transformative care acționează la nivel global și care au impact asupra tuturor. Conform unui recent studiu global realizat de EY, cel puțin 5 astfel de mega-tendințe vor defini viitorul nostru global și local, la nivel de mediu de afaceri, societate, economie și viață personală.
Convergenta digitală – social media, mobile, cloud, big data – nu afectează iremediabil în bine sau în rău doar afacerile din economiile occidentale, ci are efect în toate industriile și în toate zonele geografice.
Această convergență digitală într-un ritm accelerat a economiilor lumii obligă și business-urile românești să se conecteze cu tendințele globale, pentru că în lipsa unei reacții rapide, afacerile pot pierde cursa digitală, căzând într-un anacronism periculos.
• 47% dintre ocupațiile existente în economiile avansate se află în riscul de a fi automatizate în următorii 20 de ani
• Companiile nu reușesc să utilizeze aproximativ 80% din datele generate din relația cu clienții
• Până în 2018, o treime din top 20 de firme din majoritatea industriilor vor fi afectate de platformele de date specifice industriei respective
Spiritul antreprenorial – La nivel mondial creșterea economică atât a economiilor cu creștere rapidă, cât și a celor mature, depinde în mare măsură de existența și performanțelor antreprenorilor. Vestea bună este că antreprenoriatul este pe o pantă ascendentă. Activitatea antreprenorială din piețele cu creștere rapidă devine din ce în ce mai mult un antreprenoriat generat de oportunități și nu de necesitate. De asemenea, tinerii sunt din ce în ce mai antreprenoriali, la fel ca si femeile. Accesul la finanțare rămâne cea mai importantă dificultate pentru dezvoltarea firmelor antreprenoriale.
• Aproape 50% din antreprenorii din lume au între 25 și 44 de ani
• Aproximativ 126 de milioane de femei lanseaza sau operează deja o companie în 67 de economii din lumea întreagă
Piețele globale – Diferențele dintre piețele mature și cele cu creștere rapidă se îngustează din ce în ce mai mult, iar clasa de mijloc crește și ea. Conform Băncii Mondiale, 50% din capitalul global se va regăsi până în 2030 în țările în curs de dezvoltare, marcând o redistribuire globală a bunăstării.
• Până în 2030, piețele cu creștere rapidă vor reprezenta 63% din PIB-ul global, de la 38% în acest moment
• Industria serviciilor va crește de 5 ori, de la 1,6 trilioane USD în 2012 la 8,7 trilioane USD în 2035
• Până în 2030, economiile cu creștere rapidă vor reprezenta 47% din fluxurile de capital la nivel global
Urbanizarea – Fenomenul urbanizării s-a intensificat; 54% din populația actuală a lumii trăiește la oraș, iar până în 2050 această proporție va ajunge la 66%.
• Urbanizarea rapidă va necesita 60 trilioane USD până la 70 trilioane USD în perioada 2012-2030, din care doar 45 trilioane USD sunt realizabili, din cauza lipsei posibilităților de finanțare.
Cererea în creștere de resurse naturale – Creșterea populației cu 1,2 miliarde de persoane până în 2030 și creșterea cererii pentru energie cu 33% până în 2035 va dinamiza procesul de inovație în zona resurselor energetice și nu numai. De asemenea, va genera schimbarea mixului global al consumului de energie, în timp ce deficitul de apă va genera provocări în domeniul securității energetice și asigurarea hranei pentru populația Globului.
• Până în 2030, cererea de apă va depăși cu 40% oferta, conform Națiunilor Unite
• Tot până în 2030, din cauza lipsei de apă producția de cereale ar putea scădea cu 30%
• Și să nu uităm că 90% din producția mondială de energie depinde de apă
• Costul adaptării la schimbările climatice se va ridica între 70-100 miliarde USD în fiecare an până în 2050
Corporatiile prezente in Romania sunt in avangarda procesului de digitalizare la nivel de companie si in utilizarea datelor generate de relatia cu clientii.
Evolutia pietelor cu crestere rapida va avea si ea impact asupra fluxurilor de schimburi de bunuri si servicii inclusiv din Romania, in timp ce presiunea exercitata asupra resurselor naturale va creste si aici nevoia unui consum sustenabil al resurselor neregenerabile.
Romania poate parea departe de zona de influenta a celor 5 mega-tendinte. Iata insa ca efectele lor sunt deja vizibile, iar impactul lor nu va intarzia sa se accelereze in anii urmatori.
***
Bogdan Ion este Country Managing Partner, EY Romania & Moldova