Premierul Emil Boc a susţinut, duminică, la Pro TV, că România va obţine pe cele 9,84% din acţiunile Petrom, pe care statul român îl va scoate la vânzare mai mult de 670 de milioane de dolari, cât a obţinut Guvernul Adrian Năstase la privatizarea companiei, de la grupul austriac OMV.
”Sunt pentru vânzrea acelui pachet minoritar de 9,84%, dar nu pentru o vânzare şmecherească de genul vânzării Petrom, la un preţ derizoriu. O să vedeţi că din vânzarea celor 9,84% acţiuni vom obţine un preţ mai mare decât a obţinut Năstase pentru vânzarea întregului Petrom de atunci – 600 milioane de euro. Nu va fi vândut pachetul acesta mic sub preţul de vânzare al Petrom. Dacă nu, nu se vinde. Nu accept şmecherii pe ceea ce înseamnă averea publică”, a afirmat primuul ministru.
El a subliniat că vânzarea pachetului de 9,84% din Petrom se va face pe bursă şi a negat că acţionarul majoritar, austriecii de la OMV, ar fi putut să cumpere şi aceste acţiuni direct de la statul român.
”Negocierea directă putea fi presupusă cu oricine. Şi am spus: <Nu, mergem pe bursă>. Pe bursă poate veni oricine, e o procedură transparentă, directă”, a spus Boc, la Pro TV.
În anul 2004, Guvernul Năstase a cedat OMV 33% din acţiunile Petrom, pentru 670 de milioane de dolari, însă oficialii români de atunci susţin că tranzacţia a ajuns ulterior la 1,5 miliarde de dolari, prim majorare de capital, banii rămânând în companie, tot sub controlul acţionarului majoritar.
În prezent, acţiunile Petrom sunt deţinute de OMV (51,011%), Ministerul Economiei (20,639%), Fondul Proprietatea (20,11%), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (2,026%), persoane fizice şi juridice (6,214%).
Despre reforma în sănătate
”Cu desfiinţarea a 67 de spitale nu se realizează în totalitate reforma în sănătate. Ea este avută în vedere şi pe alte paliere. Reforma sistemului sanitar nu va fi desăvârşită până nu se va stabili în România pachetul de servicii minimale pentru fiecare asigurat. Noi plătim 5,5% la asigurări de sănătate, mai plăteşte angajatorul 10,8%, dacă nu greşesc, dar întrebarea se pune <ce ni se asigură în baza acestor bani pe care îi plătim?>. Sunt extrem de nemulţumit de ce găsesc în spitale. Eu sunt mai nefericit decât orice român când se înregistrează decesul unei persoane. Sunt foarte multe spitale unde, din nefericire, pacienţii mor cu zile Spitalele care rămân vor fi mai bine dotate, vom avea garanţia salvării vieţii românilor”.
Despre salariile profesorilor
„Anul acesta nu se majorează şi nici anul viitor nu se majorează salariile profesorilor cu 50%. Nici în 2012 salariile nu pot fi majorate cu 50% la nicio categorie de bugetari. Să fim bine înţeleşi. Fără amăgiri! Aş putea la fel de bine azi să fiu populist, să fiu demagog, să pun ţara pe butuci şi să dăm o majorare de 50% a salariilor profesorilor. Stau în această poziţie şi voi apăra echilibrul bugetar şi starea finanţelor ţării chiar cu preţul postului de premier.
Despre recesiune
”Toate datele merg în această direcţie, că la sfârşitul primului trimestru vom avea creştere economică şi două trimestre consecutive, deci ieşim din recesiune. Este semnul că lucrurile merg in direcţia bună”.