vineri

20 mai, 2022

Aderare la Euro

Termenii și necunoscutele ecuației spre elita monetară europeană

BNR: Subsidiarele din România ale băncilor testate de BCE au capitalizare suficientă

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 octombrie, 2014

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Subsidiarele din România ale băncilor europene care au fost supuse testelor de stres derulate de Banca Centrală Europeană (BCE) în colaborare cu Autoritatea Bancară Europeană au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate, arată un comunicat al Băncii Naţionale a României emis luni.

„Mai mult, rezultatele exerciţiilor de testare la stres derulate de BNR la nivelul sistemului bancar autohton, prezentate recent în Raportul asupra stabilităţii financiare (având la bază un scenariu de recesiune economică severă şi o depreciere puternică a monedei naţionale în următorii trei ani), evidenţiază un nivel confortabil al indicatorilor de adecvare a capitalului, cu încadrare în limitele reglementate la nivel internaţional”, arată comunicatul BNR.

Mai multe bănci care activează şi în România, printre care băncile elene Eurobank, Piraeus Bank şi National Bank of Greece, au obţinut rezultate slabe la testele efectuate de BCE, inclusiv din cauza dificultăţilor întâmpinate în Europa de Est.


Eurobank, Piraeus Bank şi National Bank of Greece au picat testele realizate de BCE, în condiţiile în care evaluarea a indicat că acestea nu aveau capital suficient la finalul anului trecut, iar cele trei bănci elene ar putea lua în calcul vânzarea subsidiarelor locale pentru strângerea de capital, notează Reuters.

În ceea ce priveşte băncile austriece, Volksbank nu a reuşit să treacă de evaluarea BCE, întrucât creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din România şi creditele imobiliare şi cele acordate companiilor în Europa Centrală şi de Est au generat un deficit de capital în valoare de 865 de milioane de euro, potrivit Bloomberg.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Băncile care nu au îndeplinit plafoanele de capital stabilite de BCE trebuie să prezinte planuri de corectare a situaţiei în decurs de două săptămâni, în care să explice cum vor atrage noi fonduri. Planurile trebuie puse în aplicare în termen de nouă luni.

Banca Centrală Europeană va prelua rolul de supraveghere a circa 120 de instituţii financiare mari pe 4 noiembrie, stabilind astfel primul pilon al unei uniuni bancare care are rolul să prevină producerea unor noi crize financiare.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

toate comentariile

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: