luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 ianuarie, 2020

Soldul creditelor acordate Guvernului şi administraţiilor locale a crescut cu 3,3%, în decembrie 2019, faţă de noiembrie, până la mai mult de 116,21 miliarde de lei.

În acelaşi  timp, creditele date companiilor şi populaţiei au scăzut cu 0,4%, până la mai mult de 267,57 miliarde de lei – spun datele publicate luni, de Banca Naţională (BNR).

„Datele indică accelerarea ritmului mediu anual al creditului neguvernamental la 7,6% în 2019, cel mai ridicat nivel din 2009, evoluție influențată de mix-ul relaxat de politici economice”, spune analistul Andrei Rădulescu, într-un raport al Băncii Transilvania.


În decembrie 2019 față de decembrie 2018, soldul creditului neguvernamental a crescut cu 6,6%, mai ales pe seama creditelor în lei (+9,3%) care au ajuns la 67,6% din totalul creditelor, cea mai mare pondere din ultimele decenii.

Pe de altă parte, creditul guvernamental s-a majorat cu 10,1% (5,9% în termeni reali).

În creditul guvernamental sunt incluse: – creditul acordat administraţiilor publice (administraţia centrală, administraţiile locale, administraţiile sistemelor de asigurări sociale) în sumă de 9.661,8 milioane de lei (la 31 decembrie 2019); – titlurile de natura datoriei emise de aceste sectoare instituţionale în sumă de 106.550,4 milioane lei, potrivit datelor BNR.

Disproporţia depozite / credite


Raportul credite / depozite s-a redus până la un nou minim istoric, de 72,8% în decembrie, faţă de 75,3% în noiembrie.

A continut tendința ascendentă a depozitelor neguvernamentale în decembrie, cu 3,1% lună/lună și cu 11,5% an/an, până la nivelul record de 367,7 miliarde de lei, evoluție „determinată de majorarea veniturilor populației, nivelul ridicat al ratei de economisire și de tendințele pe ratele de dobândă (creștere) și pe cursul EUR/RON (apreciere)”, spune raportul Bănci Transilvania.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: