Soldul creditului neguvernamental a înregistrat o creştere de 2,1% (1,9% în termeni reali) până la 219,8 miliarde de lei, în februarie 2017 faţă de 29 februarie 2016, conform indicatorilor monetari publicaţi, joi, de Banca Naţională a României (BNR).
Creșterea este mai mare decât cea înregistrată în ianuarie (1% față de ianuarie 2015), dar este, proporțional, de peste patru ori mai mică decât cea înregistrată de depozitele rezidenților neguvernamentali, de 8,6% (12,4% în termeni reali), până la 272,18 miliarde de lei.
Această evoluție a fost „determinată de consolidarea climatului favorabil în sfera creditării în RON și de temperarea ritmului de declin la nivelul segmentului valutar. Se confirmă rezistența economiei la tensiunile din sfera publică, evoluție influențată de nivelul redus al costurilor de finanțare (finalul perioadei banilor ieftini), excesul de lichiditate și consolidarea încrederii consumatorilor și companiilor”, scrie economistul senior al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, într-un raport emis vineri.
Creşterea creditului neguvernamental s-a produs pe seama majorării cu 13,9% a componentei în lei (13,7% în termeni reali), în condiţiile diminuării cu 10,6% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 11,5%).
De altfel, structura creditelor s-a schimbat tot mai mult în favoarea celor în lei, în ultimi ani, ponderea acestora ajungând la peste 57% din total. În 2009 creditele în valută aveau o pondere de peste 60%.
Creditele în lei au devenit atractive atât din cauza evitării creditelor în valută de populație, ca urmare a marilor probleme de rambursare a creditelor vechi în valuită, cât și datorită scăderii dobânzilor la creditele noi, pană aproape de costul creditelor în valută, ca urmare a diminuării de către BNR a ratei dobânzii de politică monetară, până la minimul istoric de 1,75%.
Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 12,7% (12,4% în termeni reali) faţă de februarie 2016, iar depozitele în lei ale persoanelor juridice au fost mai mari cu 9,6% (9,4% în termeni reali).
Depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), au crescut până la echivalentul a 86,6 miliarde lei.
Depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 3,2% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 2,1%), faţă de aceeaşi lună a anului precedent.
Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei au crescut cu 9,1% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 80%), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) exprimate în lei au scăzut cu 8,2% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor persoane juridice s-au diminuat cu 9,2%).
Creditul guvernamental a crescut în februarie cu 7,4% (7,2% în termeni reali) faţă de 29 februarie 2016.
Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârşitul lunii februarie 2017 un sold de 312,27 miliarde de lei şi este cu 10,1% (9,8% în termeni reali) faţă de februarie 2016.