27 septembrie, 2017

Volumul creditelor restante a crescut cu un ritm lunar de 4,2%, până la 12,9 miliarde de lei în august, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, conform statisticilor Băncii Naționale a României (BNR).

Rata restanțelor la credite a crescut de la 5,35% în iulie la 5,54% în august, cu următoarea distribuție: 4,1% la lei și 7,7% la valută, potrivit unor statistici BNR, citate de un raport al Băncii Transilvania, emis miercuri.

Perspectivele de majorare a costurilor de finanțare exprimă premisele de inflexiune (schimbarea de tendință, de la descendentă la ascendentă) pentru creditele restante în lunile următoare”, consideră Andrei Rădulescu, economistul senior al Băncii Transilvania, în raportul citat.


Totodată, rata medie a dobânzilor interbancare ROBOR cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut miercuri până la 1,25%, faţă de nivelul de 1,14% înregistrat marţi și aproape dublu față de anul trecut.

Pe de altă parte, rata creditelor neperformante s-a diminuat, în iulie faţă de luna precedentă, cu 0,08 puncte procentuale, la 8,24%, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României (BNR), citate de Agerpres.

Comparativ cu nivelul din iulie 2016, aceasta a scăzut cu 2,78 puncte procentuale.

Numărul persoanelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile la bănci şi instituţii financiare nebancare a scăzut cu 2,7% în iulie, comparativ cu luna precedentă, până la 668.279, conform Băncii Centrale.


Aceste persoane aveau restanţe în valoare de peste 7,28 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei era în lei şi euro, respectiv 2,7 miliarde în lei şi 3,04 miliarde lei în euro. În funcţie de categoria de întârziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile, cu 4,29 miliarde lei.

Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor, înregistrată în luna august 2017, se cifrează la 5,77 miliarde de lei, în creştere cu 0,51% faţă de suma raportată în iulie 2017, iar restanţele la creditele în valută au urcat cu 7,4%, la 7,08 miliarde de lei (echivalent), conform raportului BNR.

Totalul creditelor în lei atingea, în august, 140,3 miliarde de lei (cu 1,3% peste valoarea din luna precedentă), din care 60,2 miliarde de lei erau sume contractate de agenţii economici şi 76,3 miliarde de lei împrumuturi efectuate de populaţie.

Creditele în valută totalizau 91,989 miliarde echivalent lei în august 2017 (cu 0,35% mai puţin faţă de iulie 2017), din care 46,08 miliarde de lei împrumuturi contractate de agenţii economici şi 43,18 miliarde de lei credite luate de populaţie.

Bucureştenii aveau, la finele lunii august, credite în lei restante în sumă de 1,74 miliarde de lei, iar în valută de 2,77 miliarde de lei (echivalent). Totalul creditelor în lei contractate în Capitală ajungea la 49,42 miliarde de lei, în timp ce în valută ajungea la 43,71 miliarde de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: