marți

31 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 aprilie, 2020

Decizia „dramatică” a Românei de a interzice exporturile de cereale ar putea spori temerile privind aprovizionarea cu alimente la nivel global, potrivit unui editorial Bloomberg.

România este prima țară din lume care a luat o astfel de decizie, pentru perioada stării de urgență, despe care se estimează că ar putea dura cel puţin până la mijlocul lunii mai, potrivit sursei citate.

Totuşi, decizia ar fi „în mare măsură simbolică”, față de momentul actual al sezonului agricol, apreciază Bloomberg. România, al doilea cel mai mare exportator de grâu din UE, a vândut deja mare parte din ce avea recoltat.


Mai puţin de 1% din exporturile UE vor fi afectate, conform estimărilor firmei de consultanță  UkrAgroConsult, citată de   Bloomberg. De altfel, este permis  exportul în  țările UE al produselor agroalimentare „numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului”.

(Citiți și: „Ordonanța militară 8: Se interzic exporturile de cereale și tranzacțiile cu actiunile companiilor energetice”)

Decizia este însă un semn că producătorii cei mai mari de alimente din lume se tem pentru propria lor aprovizionare, în condiţiile în care cumpărătorii dau năvală şi virusul a schimbat rutele comerciale obişnuite.   

Piețele nu au uitat haosul și creșterile de preț declanșate de alte interdicții.


Aceasta este o manifestare a unei noi tendinţe – protecţionismul alimentar – şi confirmă că există temeri privind aprovizionarea”, a apreciat Sergey Feofilov, director general al UkrAgroConsult, Kiev.

Decizia României ar putea susține creșterea preţurilor  cerealelor. La Bursa de cereale din Chicago, de referinţă pe plan global, cotaţiile futures au urcat cu 12%, de la un nivel scăzut, la mijlocul lunii martie.

Naţiunile Unite au avertizat că ţările trebuie să evite „politicile protecţioniste” (beggar-thy-neighbor policies). Un raport recent estimează că numărul oamenilor care suferă de foame s-ar putea dubla în câteva luni, din cauza pierderii locurilor de muncă şi a întreruperii activităţii în urma pandemiei.

Chiar dacă Rusia şi Kazahstan au impus deja limite, reglementările sunt suficient de relaxate, astfel încât cantităţi mari de cereale încă se exportă.

România va permite vânzarea cerealelor în interiorul UE, dar va fi solicitat un document că nu este destinat pentru export, a informat Guvernul. În sezonul care a început în iulie 2019, România a livrat deja peste 90% din grâul prevăzut să fie exportat în afara UE, conform datelor UkrAgroConsult.

România este o parte importantă a „coşului cu pâine” de la Marea Neagră, unde pământul este perfect pentru creşterea grâului. Cargouri de cereale sunt vândute în mod regulat către ţările din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

De asemenea, România este unul din cei mai mari vânzători către Egipt, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, şi furnizează grâu Iordaniei, Coreei de Sud şi Sudanului. În plus, este cel mai mare exportator de porumb din UE şi un mare furnizor de orz.

Costul pâinii a dus deseori la tulburări şi instabilitate politică. În timpul creşterii preţurilor la alimente din perioada 2008 – 2011, au fost tulburări legate de alimente în peste 30 de ţări din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: