vineri

19 aprilie, 2024

2 ianuarie, 2017

FOTO: newsmax.com

Nu toate, dar primele dintre cele mai importante șapte probleme macro ale lumii sunt legate de Donald Trump – scrie Cameron Crise, editorialistul Bloomberg specializat în strategii macroeconomice.

Riscul implicat de toate problemele  va trebui controlat cu succes, în 2017, de către managerii de investiții, ca și de cei ai economiilor naționale.

Iată problemele:

1. Cât de stimulatoare poate fi politica noii administrații SUA?


Piețele mondiale s-au concentrat pe stimuli fiscali și pe acel tip de dereglementare care sporește productivitatea.

„Odată ce Trump își va ocupa biroul, însă, beneficiile comerțului se vor epuiza și (promisiunile lui, n.r.) va trebui să înceapă să livreze rezultate. Cheltuielile de infrastructură, în special, au potențialul de a dezamăgi”, scrie editorialistul Bloomberg.

2. Cine o va înlocui pe Janet Yellen la conducerea Federal Reserve (FED)?

Având în vedere felul în care președintele ales al SUA a criticat actuala politică monetară a băncii centrale americane (FED), „pare un pariu sigur că Trump o va înlocui pe Janet Yellen. Piețele pun preț pe o politică ușor mai agresivă în a doua jumătate a anului 2017”.

3. Încotro petrolul?

Pe de o parte, prin reducerile de producție, OPEC vrea să aducă oferta de petrol mai aproape de cerere, iar pe de altă parte Administrația Trump vrea să încline balanța în favoarea ofertei mai mari.


Un beneficiar sigur al ambelor tendințe este Rusia.

4. Chestiunea chineză

China este „obiectul antipatiei atât a lui Trump cât și a lui Peter Navarro, candidatul postul de director al Consiliului Național de Comerț al SUA. China are de a face cu problemele exploziei creditului și cu cele ale ratei de schimb a monedei sale, care trebuie să atenueze atât scurgerea de capital cât și pierderea de rezerve valutare”.

Rezolvarea problemelor Chinei influențează lumea întreagă.

5. Paritatea euro – dolar

Editorialistul Bloomberg vorbește de o petrecere care va marca paritatea euro – dolar. Dar nu este sigur că un euro slab va fi suficient ca să amorseze avantajele pentru economiile europene, „atâta vreme cât Europa se confruntă cu nevoia de reforme structurale, de întărire a sectorului bancar” și, nu în ultimul rând, cu provocările electorale.

6. Ofensiva naționalistă din Europa

„Entuziasmul pentru proiectul european este la cel mai scăzut nivel. Alegerile din Franța și Germania vor domina prima pagină a ziarelor, dar nu scăpați din vedere votul olandez din luna martie, în cazul în care acesta va favoriza partidul naționalist. Acesta ar putea înclina zona euro spre criză”.

7. Doar o vorbă despre risc

Dacă totuși Brexitul pare să-și fi pierdut locul în avanscena riscurilor, iar China sau Rusia nu vor fi principalele surse de îngrijorare privind dezechilibrele economice ale lumii, atunci trebuie citată o încurajatoare zicală a lui Warren Buffett: „Numai după ce a trecut valul descoperi cine a înotat în pielea goală”.

„Tendințele financiare recente mai trebuie încă să se concretizeze în economia reală. De ani de zile activele financiare și-au întemeiat prețurile pe o rată de dobândă a finanțării cu dolari, în esență, zero. Pe măsură ce FED va continua crească ratele, numerarul va găsi o alternativă viabilă de investiție în active financiare, pentru prima dată în aproape un deceniu.”

Și atunci, riscurile!?

risc-volatilitate-indice-vix

Pentru așa ceva există instrumente dedicate de administrare – conchide Cameron Crise, editorialistul Bloomberg și redă un grafic al indicelui VIX, care măsoară volatilitatea pieței, prin volatilitatea contractelor options pe indicele de acțiuni S&P 500.

 volatilitate mică înseamnă lipsă de probleme și de aceea titlul graficului de mai sus.

Indicele VIX a fost la unul dintre cele mai mici niveluri din acest secol.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Felicitări pentru articol. Ai și tăria de a-ți publica aici părerea ta despre EUR/USD și prețul petrolului ca și concluzie personală a detaliilor din articol? Cu orice disclaimere sunt necesare, bineînțeles…

    Chiar mă interesează.

    Mulțumesc

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Felicitări pentru articol. Ai și tăria de a-ți publica aici părerea ta despre EUR/USD și prețul petrolului ca și concluzie personală a detaliilor din articol? Cu orice disclaimere sunt necesare, bineînțeles…

    Chiar mă interesează.

    Mulțumesc

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: