29 decembrie, 2014

Parlamentarii greci nu au reuşit să aleagă preşedintele ţării, după cea de-a treia şi ultima rundă a votului, care a avut loc luni, şi se deschide astfel perspectiva alegerilor anticipate. Un scrutin care riscă să provoace o derapare a Greciei de la progeamul de bailout şi care suscită neliniştea pieţelor şi a creditorilor.

Singurul candidat, fostul comisar european Stavros Dimas (foto), propus de coaliţia aflată la guvernare, mai avea nevoie de 180 de voturi pentru a deveni preşedinte. el a obţinut acelaşi rezultat ca şi în cea de-a doua rundă. Premierul Antonis Samaras a eşuat astfel în atragerea altor parlamentari pentru susţinerea candidatului propus.

Alegerile anticipate, care trebuie organizate în această situaţie, ar putea avea loc cel târziu în luna februarie, însă incertitudinea din următoarele săptămâni pot submina fragila economie greacă, aflată în urşoară redresare.


Mai mult, partidul comuniştilor, Syriza, este cel mai bine cotat în sondajele de opinie: 29,9%, faţă de 23/ cât ar obţine partidul condus de premierul Antonis Samaras, Noua Democraţie. Partidul condus de Alexis Tsipras este împotriva austerităţii, a promis că va anula toate tăierile cerute de troika de creditori şi a anunţat că vrea o nouă restructurare a datoriei, o măsură care nu este întâmpinată cu entuziasm în zona euro.

Analiştii susţin că diviziunile dintre partidele care ar putea forma posibilele coaliţii postelectorale, făcute fie de Syriza, fie de partidful premierului Samaras, Noua Demoraţie, fac ca guvernul de după alegeri să fie unul instabil, de scurtă durată.

Temerile pieţei

Luni, după eşecul votului din parlament, indicele  bursei de la Atena a scăzut cu 8,6%, un nivel la care nu a mai fost din 2012. Valoarea acţiunilor bursiere era în scădere pe fondul temerilor că Stavros Dimas nu va întruni voturile necesare. în 2014, acestea au ascăzut cu 33%.

La începutul acestei luni, Bursa de la Atena s-a prăbuşit cu 11,2% – cea mai mare scădere din 1987 încoace – după ce investitorii s-au alarmat la posibilitatea ca partidul comunist Syriza ar putea ajunge la putere.


Căderea indicelui bursier grec s-a produs după anunţul neaşteptat al premierului Antonis Samaras referitor la organizarea alegerilor prezidenţiale în 17 decembrie.

„Rezultatul votului prelungeşte cu cel puţin o lună incertitudinea politică. Şi nu putem şti dacă rezultatul alegerilor anticipate va da un guvern viabil- Nicio decizie economică importantă nu poate fi luată pânăî la formarea unui nou guverne şi asta se reflectă deja astăzi pe pieţe”, a afirmat pentru Reuters Theodore Krintas, membru al echipei de management al Attika Bank din capitala greacă.

O echipă a troikăi ar trebui să reia discuţiile la Atena luna viitoare, pentru finalizarea programului de bailout şi pentru negocierea unuia post-criză.

În încercarea de a linişti parteneriii occidentali, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a adoptat un ton mai moderat şi a promis să menţină Grecia în zona euro şi să negocieze finalizarea programului de bailout, nu să renunţe la el pur si simplu, asta îmnsemnând şi renunţarea la plata datoriilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: