marți

7 mai, 2024

8 ianuarie, 2021

Miliardarul franco-israelian Beny Steinmetz (foto), condamnat în lipsă în România, la cinci ani de închisoare în Dosarul Ferma Băneasa, va fi judecat de luni în Elveţia într-o afacere de corupţie legată de licenţe de minerit în Guineea, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Procesul de la Geneva vine după o îndelungată anchetă internaţională și are ca obiect o presupusă mită de circa 10 milioane de dolari ce ar fi ajuns, prin conturi elveţiene, la o serie de înalţi responsabili din Guineea. În schimbul sumei, oficialii respetcivi urmausă-i atribuie grupului BSGR, aparținând lui Beny Steinmetz. drepturi miniere în sud-estul acestei ţări sărace din Africa de vest, dar bogată în resurse naturale.

Beny Steinmetz (64 de ani) va fi prezent la procesul din Elveţia, care urmează să dureze două săptămâni şi la care va pleda „nevinovat”, a asigurat avocatul miliardarului, Marc Bonnant.


În același dosar a fost deja condamnat un cetăţean francez, Frederic Cilins, de către o instanță americană, în 2014.

„Este un proces extrem de aşteptat în Elveţia, dar şi în alte ţări ca Guineea, Israel, Marea Britanie şi SUA, fiind vorba de o afacere care mobilizează de şapte ani poliţişti, detectivi particulari şi avocaţi”, a remarcat purtătoarea de cuvânt a ONG-ului elveţian Public Eye, Geraldine Viret.

„Se întâmplă foarte rar în Elveţia ca marile afaceri de corupţie internaţionale să ajungă la proces. Foarte frecvent, societăţile urmărite încheie un acord cu statul”, a mai explicat Geraldine Viret.

Dosarul Ferma Băneasa

În România, oamenii de afaceri Beny Steinmetz și Tal Silberstein (care a consiliat politic mai mulți lideri politici, precum foștii premieri Călin Popescu Tăriceanu și Adrian Năstase), au fost condamnați definitiv la cinci ani de închisoare cu executare în Dosarul Ferma Băneasa.


Cazul se referă la restituirea ilegală către Paul al României (Paul Lambrino) a fostei ferme regale de la Băneasa și a unei suprafețe din Pădurea Snagov.

În 2006, Paul Al României şi-a vândut drepturile succesorale companiei Reciplia condusă de Truică şi controlată de holdingul miliardarului israelian Benyamin Steinmetz, care au reușit să obțină recuperarea acestor proprietăți, cu ajutorul unor înalți funcționari.

În aceeași cauză au mai fost condamnați:

  • Remus Truică, fostul șef de cabinet al  a fostului premier Adrian Năstase – condamnat la şapte ani de închisoare
  • Prinţul Paul – trei ani şi patru luni cu executare
  • jurnalistul Dan Andronic – trei ani de închisoare cu suspendare
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: