marți

6 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 august, 2020

Protestele din Belarus cresc în amploare în ciuda faptului că forțele de ordine reprimă cu brutalitate mișcările de stradă. Regimul Lukașenko este acum contestat și de muncitori, mii de angajați ai unor uzine de stat alăturându-se protestatarilor care cer ca alegerile să fie repetate.

Pe fondul acestor tensiuni, Rusia și-a declarat joi susținerea acordată lui Lukașenko, MAE rus vorbind de tentative străine de destabilizare a acestei țări.

Mii de angajați ai uzinelor chimice, de mașini grele și de automobile din Belarus au întrerupt joi lucrul și s-au adunat în fața clădirilor, ori au pornit marșuri pentru a demonstra împotriva regimului condus de Aleksandr Lukașenko.


Mobilizarea din fabrici e semn că mișcarea de contestare ia amploare și oamenii nu se mai lasă intimidați. 6.700 de oameni au fost aruncați în detenție în patru zile de proteste.

Miniștrii de externe din statele membre UE se vor reuni vineri la Bruxelles pentru a discuta situația din Belarus și posibile sancțiuni ca urmare a neregulilor de la alegeri și a represiunii violente. Ca un semnal al solidarității cu poporul, mai mulți ambasadori europeni au venit cu flori la unul dintre locurile-cheie ale protestelor, unde un om și-a pierdut viața zilele trecute.

În această formă de sprijin, Rusia vede însă altceva. Ministerul de Externe de la Moscova pretinde că forțe străine încearcă să destabilizeze Belarusul.

Rusia vede „tentative clare de amestec străin vizând divizarea societăţii şi destabilizarea situaţiei” în Belarus, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de AFP.


„Facem apel la toată lumea să dea dovadă de reţinere (…) şi sperăm că situaţia din ţară se va normaliza în curând”, a subliniat Zaharova. „Rusia a fost şi rămâne un aliat fidel şi prieten al poporului frate belarus”, a mai spus ea, în condițiile în care înainte de scrutin, Lukașenko acuzase Moscova că ar fi pus la cale un complot cu opoziția.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: