joi

22 februarie, 2024

14 noiembrie, 2016

china-sua-razboi-economicPreședintele ales, Donald Trump, ar fi „naiv” să declanșeze un război economic comercial Chinei, fiindcă ar declanșa contramăsuri ce vor afecta puternic SUA, scrie The Guardian, citând Global Times, o publicație chineză controlată de conducerea comunistă de la Beijing și folosită adesea pentru transmiterea mesajelor de politică internațională.

În campanie, Donald Trump le-a promis americanilor că va duce un război comercial împotriva Chinei, cea care „fură locurile de muncă ale americanilor” și este prima destinație a companiilor care susțin globalizarea.

Președintele ales a vorbit concret despre măsurile protecționiste pe care le dorește în această problemă – de exemplu, o taxă de 45% aplicată pentru toate importurile chinezești.


Duminică, un editorial din Global Times, oficios al comuniștilor, îi transmite lui Trump că ar face o gravă eroare dacă ar respecta promisiunile din campania electorală:

„Daca Trump distruge relațiile economice dintre SUA și China, industriile americane vor fi afectate. În cele din urmă se va ajunge ca noul președinte să fie condamnat pentru nesăbuința, ignoranța și incompetența sa. Orice măsură va declanșa o contramăsură”, amenință editorialul din Global Times.

Autorul enumeră și câteva exemple de repercusiuni posibile:

„Comenzile pentru Boeinguri vor fi înlocuite cu cele pentru Airbus. Vânzările de Iphone și autoturisme americane vor avea de suferit în China, importurile de soia și porumb din SUA vor fi oprite, vom reduce numărul studenților în SUA.”


Oficial, relațiile dintre cele două state nu par a se apropia de un impas. Trump și președintele Xi Jinping  au avut prima discuție telefonică, duminică seara, și au stabilit să se întâlnească foarte curând pentru analizarea relației bilaterale.

Xi i-a spus lui Trump că cele două puteri au beneficiat amândouă din colaborare și că trebuie să continue să-și coordoneze eforturile pentru promovarea creșterii economice globale, potrivit televiziunii naționale chineze.

“China și SUA — ca principalele două economi ale lumii — trebuie și pot coopera pe multe subiecte”, a declarat XI, potrivit televizunii chineze.

În opinia lui Trump, discuția a arătat respectat mutual dintre cele două puteri și faptul că cele două părți pot construi o relație puternică, conform unei declarații a echipei de tranziție a președintelui ales al SUA.

Și în Franța, fostul președinte Nicolas Sarkozy a avertizat duminică SUA că ar putea suporta o taxă între 1 și 3% pentru produsele sale ajunse în Europa dacă Donald Trump va denunța Acordul de la Paris privind schimbările climatice, așa cum președintele ales de la Washington a susținut de mai multe ori în campania electorală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: