duminică

25 februarie, 2024

30 septembrie, 2020

​​Biroul Electoral Central a respins miercuri, cu 12 la cinci voturi, cererea PSD de anulare a alegerilor și solicitarea de  renumărare a voturilor din secțiile de votare de la Sectorul 1. Ceea ce înseamnă că reprezentanta USR, Clotilde Armand este viitorul primar al unității administrativ – teritoriale cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor.

În favoarea admiterii cererii au votat reprezentații în BEC ai PSD, PMP, ALDE, Pro România și minorități.

Surse din cadrul BEC au declarat pentru G4Media.ro că solicitările PSD au fost respinse pe fond.


Pentru ca o astfel de cerere să fie admisă este nevoie de probe că au existat fraude, iar în cazul anulării scrutinului într-o circumscripție este necesar ca parametrii estimați ai fraudei să indice o posibilă schimbare a clasamentului candidaților.

PSD a solicitat anularea alegerilor sau renumărarea voturilor exprimate în Sectorul 1, susținând că Dan Tudorache ar avea, conform numărării paralele realizate de această formațiune, cu peste 1.000 de voturi mai multe decât principala sa contracandidată, Clotilde Armand.

Procesele verbale semnate de membri comisiilor secțiilor de vot, inclusiv de către reprezentanții PSD, o arată învingătoare pe Clotilde Armand, cu 36.454 (40,95%) de voturi. Dan Tudorache a obținut 35.447 de voturi, adică 39.82% din voturile valabile exprimate de alegătorii din Sectorul 1.

Un dosar penal și 473 de procese verbale

Scrutinul de la Sectorul 1 a fost urmat de o perioadă de incertitudini și acuzații reciproce de fraudare pe care și le-au adus cei doi. Numărarea buletinelor și înregistrarea proceselor verbale din câteva secții s-a făcut abia marți seara, după un scandal izbucnit luni și ce a dus la deschiderea unei anchete penale.


Parchetul Sectorului 1 investighează un dosar in rem (în care sunt cercetate fapte, nu persoane), după acuzațiile de fraudare a votului în Secorul 1 venite din partea candidatului USR-PLUS, Clotilde Armand.

Acuzația este de falsificare prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale, care se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Ancheta este derulată de Parchetul de Sector, însă Clotilde Armand a cerut ca dosarul să fie preluat de Parchetul General.

Luni, la o zi după vot, un bărbat a fost surprins având asupra sa un teanc de procese verbale ce ar fi fost originale într-o încăpere a Direcției de Salubrizare, care a fost sigilată de oamenii legii, sesizați la 112.

Poliția Sector 1 a anunțat marți că asupra bărbatului au fost găsite 473 procesele verbale de la alegerile pentru Primăria Sectorului 1. Opt persoane de la mai multe partide au fost audiate luni .

Persoana a fost identificată: e vorba de Sorin Cătălin Tomescu, unul dintre candidații PSD pentru Consiliul Local al Sectorului 1. El a susținut că procesele verbale aflate asupra sa, care fac obiectul anchetei, erau, de fapt, copii ale proceselor verbale necesare pentru numărătoarea paralelă a PSD.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: