duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 mai, 2011

Banca Centrală Europeană preseză Grecia să-şi privatizeze companiile şi respinge o eventuală restructurare a datoriei, a declarat fostul vicepreşedinte al BCE Lucas Papademos, într-un interviu acordat publicaţiei elene ‘Ta Nea’, citată de Reuters.

Oficialul elen susţine că acesta a fost şi mesajul transmis de preşedintele BCE, Jean Claude Trichet, premierului elen George Papandreou, al cărui consilier este în prezent Papademos.

”Uitaţi de extinderea scadenţelor, luaţi acum măsuri, a fost mesajul sever al preşedintelui BCE, pe care Papademos l-a transmis guvernului elen”, au susţinut jurnaliştii de la Ta Nea, care citează surse anonime.


Potrivit lui Jurgen Stark, membru al consiliului guvernatorilor BCE, o restructurare ar afecta calitatea obligaţiunilor guvernamentale greceşti şi în consecinţă ar dărâma băncile elene care utilizează aceste obligaţiuni pentru a obţine împrumuturi de la BCE.

”Grecia nu are altă opţiune decât să continue consolidarea bugetară. Dacă programul de ajustare economică va fi implementat în totalitate, atunci sustenabilitatea datoriei va fi asigurată, iar Grecia va fi solventă”, a apreciat Jurgen Stark.

În mai 2010, Grecia a evitat intrarea în incapacitate de plată după ce a împrumutat de urgenţă 110 miliarde de euro de la UE şi Fondul Monetar Internaţional.

În schimb, Grecia s-a angajat să demareze un amplu program de privatizare, pentru a obţine mai multe venituri la buget şi pentru a depăşi criza datoriilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pe lista privatizărilor givernului de la Atena sunt căile ferate, compania de furnizare a apei, precum şi proprietăţi imobiliare. În perioada 2011-2013, Grecia intenţionează să obţină din privatizări 15 miliarde de euro.

În următorii cinci ani, grecii vor să obţină, din privatizări şi conesiuni 50 de miliarde de euro.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: