De 10 ori mai puțin decât MEDIA europeană: atât cheltuie România pe locuitor pentru prevenția în sănătate. Observații

O analiză publicată de Eurostat a plasat România pe ultimul loc în UE la cheltuielile pe locuitor pentru prevenție în sănătate, cu doar 8 euro… Mai mult›
18.01.2021
Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
BCE pregăteşte setul de măsuri pentru a evita inflaţia scăzută pe termen lung
de Mariana Bechir 2.6.2014
Banca Centrală Europeană (BCE) pregăteşte o serie de măsuri pentru combaterea riscului unei inflaţii scăzute pe termen lung – dobânzi negative şi lichidităţi destinate băncilor, scrie Bloomberg, măsuri ce vor fi discutate la şedinţa de joi, 5 iunie.
Toate datele economice arată nevoia de noi stimuli şi, potrivit economistului şef de la RBC capital Markets, Londra, citat de Bloomberg, sunt de aşteptat şi măsuri neconvenţionale.
Vitor Constancio, vicepreşedinte BCE, a declarat că instituţia este pregătită să acţioneze şi nu va rămâne impasibilă în faţa riscului menţinerii unei inflaţii scăzute pentru mult timp.
BCE pregătește mai multe măsuri de politică monetară printre care, în afara dobânzilor negative la depozitele constituite la BCE (o premieră în istoria instituției), se numără şi stimularea creditării IMM-urilor.
Mario Draghi, preşedintele BCE, a dat un semnal în acest sens, săptămâna trecută, când a participat la forumul organizat la Sintra, Portuglia, de instituţia pe care o conduce, când a vorbit de o posibilă “spirală negativă” a preţurilor ce ar putea submina redresarea economică din zona euro.
Potrivit Bloomberg, inflaţia este estimată la 0,6%, în mai, încetinită după 0,7% în aprilie, ceea ce înseamnă că pe opt luni ar putea fi sub un punct procentual, mult sub nivelul dorit de BCE (aproape 2%). De şapte luni, aceasta se află în “zona de pericol”, sub pragul de 1%.
Pe de altă parte, şomajul a fost de 11,8% în aprilie, în continuarea foarte aproape de recordul de 12% înregistrat anul trecut.
La forumul din Sintra al BCE a participat şi economistul american Paul Krugman, care a repetat riscul ca zona euro să intre într-o spirală deflaţionistă pe modelul celei care a avut loc în Japonia anilor 90, şi le-a sugerat oficialilor BCE să majoreze ţinta de 2% a inflaţiei, pentru a evita “japonificarea” Europei.

Sursa: credit Suisse (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)