La obiect

12,6% din copiii și tinerii români sub 20 de ani trăiesc în străinătate

Aproape 600.000 de copii și tineri  români cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani inclusiv, adică 12,6% din totalul persoanelor române din această categorie… Mai mult

16.01.2020

Evenimentul

Guvernul își angajează răspunderea pe alegerea primarilor în 2 tururi. PSD anunță moțiune de cenzură, dar asigură că anticipatele sunt excluse

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că guvernul își va asuma răspunderea pe un proiect de modificare a legii alegerilor locale, care vizează revenirea la… Mai mult

16.01.2020

La obiect

UE – Green Deal: Până să salveze planeta, lupta cu încălzirea globală va salva mai întâi economia Rusiei

Ambiția Comisiei Ursula von der Leyen de a transforma Europa, până în 2050,  în primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon… Mai mult

15.01.2020

La obiect

România – a doua cea mai mare scădere a producției industriale din UE. Semnele îngrijorătoare şi cauzele

România a înregistrat a doua ce mai mare scădere a producţiei industriale din Uniunea Europeană în noiembrie 2019, faţă de noiembrie 2018, potrivit datelor Oficiului… Mai mult

15.01.2020

Cronicile

BCE păstrează dobânzile şi anunţă demararea programului de achiziţii de obligaţiuni. Muncile lui Hercule

de Razvan Diaconu 2.10.2014

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, şi a decis detaliile noilor programe de intervenţie pentru a stopa căderea inflaţiei şi a stimula creşetrea economică în zona euro.

BCE a convenit joi asupa detaliilor noilor programe – de cumpărare de obligațiuni garantate cu active (ABS) simple și transparente, precum și de obligațiuni ipotecare denominate în euro.

La jumătatea acestei luni va demara programul de achiziţionare de obligaţiuni ipotecare de la bănci, iar până la sfârşitul anului va începe şi procesul de achiziţionare de obligaţiuni garantate cu active (ABS).

Nu a fost precizată valoarea estimată a acestor achiziţii.

Cele două programe vor dura cel puțin doi ani şi vor ajuta inflaţia din zona euro să revină în targetul stabilit (aproape de 2%), a anunţat preşedintele BCE.

Decizia a fost luată la reuniunea de politică monetară de la Napoli a Consiliului (de două ori pe an, aceste şedinţe se desfăşoară în afara sediului BCE de la Frankfurt).

BCE şi-a schimbat limbajul referitor la inflaţie, observă Francesco Papadia (preşedinte al boardului PCS), admiţând în sfârşit că aşteptările în acest sens nu mai au o bază solidă, perspectivele s-au înrăutăţit, în timp ce riscul deflaţiei creşte.

De asemenea, Mario Draghi a atenţionat politicienii şi statele că reformele insuficiente pun în pericol redresarea economică a zonei. El a precizat că trebuie folosite toate instrumentele – de politică monetară, fiscală, precum şi schimbările structurale, iar statele trebuie să rămână în cadrul pactului pentru stabilitate şi creştere economică. Unii analişti au interpretat trimiterea la pactul pentru stabilitate ca pe o aluzie la Franţa, stat ce va ajunge abia în 2017 la deficitul de doar 3% din PIB.

Întrebat în conferinţa de presă ce opinie are despre anunţul recent al Franţei că va atinge nivelul de 3% în 2017,  Mario Draghi s-a declarat convins că această ţară va trece la implementarea reformelor structurale necesare şi a declarat că BCE, UE, toţi jucătorii importanţi din Uniune au un “interes enorm” ca Franţa să revină la creştere şi să-şi reducă şomajul.

Hercule şi deflaţia

Mario Draghi şi-a transmis principalele mesaje încă din seara de dinaintea reuniunii. Citat de Wall Street Journal, el a declarat că misiunea BCE seamănă cu muncile lui Hercule, exact când crezi că ai tăiat un cap al hidrei – criza datoriilor suverane, alte două provocări apar – inflaţia scăzută şi redresarea prea lentă.

Muncile lui Hercule au durat 12 ani, perioadă de stagnare şi inflaţie joasă pe care încearcă BCE să o evite prin măsurile luate.

Politica monetară poate juca un rol prin reducerea costului capitalului. Însă ratele scăzute nu vor încuraja firmele să se împrumute pentru a investi, cât timp profiturile sunt diminuate de taxe şi impozite în creştere sau sunt înghiţite de costurile ascunse ale unor reglementări inutile, a atras atenţia şeful BCE.

Nervozitate pe pieţele financiare

În aşteptarea reuniunii Consiliului guvernatorilor, bursele europene au deschis în scădere, indicele FTSE 100 (Londra) cu 0,4%, iar DAX (Germania) cu 0,5%.

“Basta”, austerităţii

Aproximativ 4.000 de protestari (în varianta activiştilor) au ieşit joi pe străzile oraşului Napoli scadând lozinci împotriva Troicăi şi a BCE. “Toţi europenii ar trebui să spună Basta” austerităţii, a fost sloganul manifestaţiei. Potrivit autorităţilor, numărul celor demonstranţilor nu a depăşit 600.

În timpul reuniunii din interiorul luxos al muzeului Capodimonte, au avut loc câteva ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, poliţiştii folosind tunurile cu apă şi gaze lacrimogene.

Napoli este unul dintre oraşele puternic afectate de criză, cu şomaj peste media naţională. Potrivit datelor pe care Eurostat le-a dat publicităţii miercuri, şomajul în rândul tinerilor italieni a ajuns în luna august la un nou record – 44,2%.

Italia a reintrat în recesiune după ce PIB a scăzut cu 0,2% în trimestrul al doilea.

De asemeena, estimatul de miercuri al Eurostat arată că Italia rămâne în deflaţie. cu o rată anuală de -0,1% estimată în sptembrie, la fel ca şi în august, luna când acest stat a intrat în deflaţie pentru prima oară după septembrie 1959.

Ţara parcurge al treilea interval de recesiune din utlimii şase ani.

Întrebat ce părere are despre protestul #blockbce ce se desfăşura în Napoli, Mario Draghi a explicat că nu BCE este vinovată de situația în care se află țara, ci guvernele.

Cât priveşte euroscepticismul în creştere, el a explicat că nemulţumirile sunt parţial îndreptăţite, întrucât lucrurile nu se îndreaptă într-o direcţie bună. “În Italia, avem de-a face cu şomaj ridicat şi o economie slabă. În alte state există o recesiune ce pare să nu se mai sfârşească”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.10.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Carlyle intră în competiția pentru participația Exxon la zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră

Adrian N Ionescu

De datele privind participația de 50% a ExxonMobil la concesiunea zăcământului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră s-au interesat mai multe companii decât cele… Mai mult

Stiri

Siegfried Mureșan – raportor al Parlamentului European privind finanțarea Green Deal

Vladimir Ionescu

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PPE / PNL), vicelider al Grupului PPE responsabil pentru bugete, a fost ales raportor al Parlamentului European privind finanțarea Pactului Ecologic propus… Mai mult

Stiri

Planul de pace Trump-Netanyahu în Orientul Mijlociu și harta lui. UE se opune și cere respectarea rezoluțiilor ONU

Razvan Diaconu

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au anunţat, marţi, planul lor de pace pentru Orientul Mijlociu. Acesta prevede suveranitatea Israelului asupra… Mai mult

Europa

Noul director general al  grupului Renault este italianul Luca de Meo, fost președinte Seat

Adrian N Ionescu

Începând din luna iulie, postul de director general al grupului auto francez Renault este Luca de Meo (foto), fostul preşedinte de la Seat (din grupul… Mai mult

Stiri

Premierul s-a întâlnit cu reprezentanții grefierilor

Vladimir Ionescu

Personalul auxiliar de specialitate din instanțe așteaptă votul de miercuri al parlamentarilor pe proiectul de eliminare a pensiilor speciale, după care Adunarea Generală va decide… Mai mult

Stiri

Ordinul Arhitecților cere deblocarea procedurii de înscriere a Roșiei Montana în Patrimoniul Mondial

Vladimir Ionescu

Ordinul Arhitecților din România solicită ”deblocarea de urgență” a procedurii de înscriere a sitului Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial și în Lista Patrimoniului Mondial… Mai mult

Stiri

Premierul Orban deschide un nou front: ”recalcularea pensiilor nesimțite”

Razvan Diaconu

Prim-ministrul Ludovic Orban a cerut marți, în cadrul şedinţei de guvern, miniştrilor Muncii, Apărării şi Internelor să aibă în vedere recalcularea „pensiilor nesimţite”. Ludovic Orbana… Mai mult