Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

La obiect

Index necruțător la Capitalul Uman: la doar 60% din potențialul său de productivitate va ajunge, în medie, un tânăr român la maturitate

În medie, un copil născut în România, în 2017, va atinge la 18 ani doar 60% din potențialul său de productivitate, în condițiile actuale ale… Mai mult

11.02.2020

Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Cronicile

BCE intervine pe pieţele financiare. Datoria Italiei a i-a băgat în şedinţă pe liderii europeni. Faza a doua a recesiunii ameninţă UK

de Sorin Negoiţă 8.8.2011

Jean-Claude Trichet, guvernatorul Băncii Centrale Europene

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, reunit, duminică într-o şedinţă de urgenţă, a decis ca BCE să intervină decisiv pe pieţele financiare, în contextul crizei datoriilor din Europa, potrivit unor surse citate de Reuters.

Boardul BCE s-a reunit duminică, într-o şedinţă extraordinară, pe fondul datoriilor suvernae din Europa şi al retrogradării ratingului SUA de către Standard&Poor’s.

Vineri, oficiali intalieni afirmaseră că BCE ar putea să-i vină în ajutor cumpărând, înecepând de luni, obligaţiuni de stat emise de Roma.

Agitaţie Berlin-Paris-Roma-Londra-Washington

De asemenea, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi premierul britanic, David Cameron au avut sâmbătă seara o discuţie telefonică de aproximativ o jumătate de oră, despre situaţia financiară europeană, conform unor surse din Palatului Elysée.

Tot duminică, Sarkozy, alături de cancelarul german, Angela Merkel, a făcut apel la ”aplicarea urgentă şi completă a măsurilor anunţate” de Italia şi Spania pentru a ieşi din criza datoriilor lor suverane.

Cei doi lideri au avansat ca termen sfârşitul lunii septembrie pentru trecerea pachetelor de măsuri prin parlamentele Spaniei şi Italiei.

Franţa şi Germania privesc”favorabil deciziile luate de Italia şi Spania” pentru redresarea conturilor lor publice, şi s-au exprimat pentru”alicarea lor rapidă şi completă”, fiind esenţiale pentru a restabili încrederea pieţelor.

Merkel şi Srakozy s-au exprimat şi pentru întărirea capacităţii de sprijin pentru ţările fragile, prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiară.

Vineri mai avuseseră loc convorbiri telefonice între preşedintele Franţei, premierul britanic, şeful statului american, Barack Obama, cancelarul german, Angela Merkel, premierul italian, Silvio Berlusconi, şi premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Berlinul crede că Italia e prea mare pentru a fi salvată prin Fondul european de stabilitate

Criza datoriilor suverane din Europa s-a agravat după ce Italia a intrat în colimatorul pieţelor internaţionale.

Guvernul german consideră că Italia este o ţară prea mare pentru a fi sprijinită de Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF), susţin oficiali de la Berlin, citaţi duminică de publicaţia germană”Der Spiegel”.

Ministerul de Finanţe de la Berlin s-a declarat, joi, împotriva redeschiderii discuţiilor privind evaluarea capacităţii EFSF, după ce preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a adresat liderilor zonei euro o scridoare în care vorbea despre posibilitatea reevaluării capacităţilor Fondului de stabilitate.

”A redeschide discuţiile la numai două săptămâni după summitul zonei euro nu pare a fi soluţia potrivită pentru a calma pieţele. În prezent, se acţionează pentru ca deciziile summitului să fie aplicate urgent” – a fost poziţia exprimată, joi, de Ministerul german de Finanţe.

”Der Spiegel” susţine că Guvernul German se îndoieşte tot mai mult de posibilitatea de a salva Italia cu ajutorul EFSF, chiar dacă fndul s-a triplat.

Motivul ar fi acela că o economie ca a Italiei este prea mare pentru a fi salvată, iar nevoile sale financiare sunt pe măsură.

Prin urmare, Berlinul insistă ca Italia să iasă singură din criză, făcând economii şi aplicând reforme.

Cabinetul Merkel consideră că Fondul de stabilitate a fost creat numai pentru a veni în ajutorul ţărilor mici şi mijlocii, susţine ”Der Spiegel”.

La rândul său, comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a salutat accelerarea măsurilor Italiei de reducere a deficitului bugetar.

”Este important că Italia se străduieşte să restabilească încrederea pieţelor. De aceea, salutăm anunţul de accelerare a planului de reducere a deficitului”, a spus Rehn într-un interviu acordat cotidianului Financial Times Germania, potrivit AFP.

Vineri, Italia şi-a anunţat intenţia să-şi reechilibreze bugetul în 2013, cu un an mai devreme decât era prevăzut anterior.

Faza a doua a recesiunii ameninţă UK

Marea Britanie riscă să intre din nou în recesiune, dacă băncile nu oferă mai multe credite companiilor şi populaţiei, a atras atenţia ministrul britanic al Comerţului, Vince Cable, într-un interviu acordat Sunday Times.

”Prioritatea imediată pentru a stimula creşterea şi crearea de locuri de muncă şi pentru a evita o recesiune în formă de W este de a face ca băncile să ofere din nou credite. Oamenii au văzut cum nivelul lor de viaţă s-a depreciat considerabil, dar acest lucru se va schimba numai dacă vom obţine o creştere durabilă”, a săus Cable, pentru Sunday Times, citat de AFP.

Oficialul de la Londra a susţinut că Marea Britanie este mai pregătită acum să facă faţă crizei economice decât era în 2008.

”Atunci Marea Britanie s-a aflat în centrul uraganului, dar de data asta suntem în afara furtunii”, a spus Cable, referitor la scăderea ratingului de ţară al SUA de către Standard&Poor’s.

Declaraţiile lui Cable vin în contextul în care Banca Angliei urmează să-şi revizuiască în scădere previziunile de creştere.

Recesiunea în formă de W, menţionată de oficialil britanic presupune contractarea produsului intern brut timp de două trimestre consecutiv, după o scurtă relansare care a urmat unei recesiuni.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.8.2011

Lăsați un comentariu


Europa

Polonia a depășit Portugalia la PIB per capita raportat la puterea standard de cumpărare – date FMI

Iulian Soare

Noile cifre publicate de Fondul Monetar Internaţional arată că Produsul Intern Brut per capita raportat la puterea standard de cumpărare în Polonia a crescut în… Mai mult

Stiri

Administrația Trump cere Congresului 2,5 miliarde dolari pentru lupta împotriva coronavirus

Razvan Diaconu

Administraţia Trump a cerut Congresului fonduri de 2,5 miliarde de dolari pentru a lupta împotriva răspândirii rapide a coronavirusului, din această sumă peste 1 miliard… Mai mult

Stiri

Primarul Gabriela Firea anunță: Vinieta Oxigen dispare înainte de a intra în vigoare

Vladimir Ionescu

Gabriela Firea a anunțat marți dimineața că Primaria Capitalei renunță la taxa Oxigen, care ar fi impus taxe mașinilor poluante și ar fi interzis circulația… Mai mult

Stiri

Covid-19 / Trei universități din România și-au suspendat cursurile; 1.000 de români sunt în izolare acasă; nedeclararea riscului va fi pedepsită

Vladimir Ionescu

Patru universități din România care au un număr mare de studenți străini au decis măsuri speciale pentru a evita o epidemie cu noul coronavirus, trei… Mai mult

Stiri

Nouă condiție europeană pentru un acord comercial UE – UK: mențineți interdicția la importul de carne de pui cu clor

Victor Bratu

Uniunea Europeană cere Marii Britanii să mențină interdicția asupra importurilor de carne de pui cu clor – aceasta este ultima din lista de condiții pentru… Mai mult

Stiri

Curs de schimb EUR/RON 4,89, inflație 4,04% – anticipații pe orizont 12 luni în indicatorii CFA Romania

Vladimir Ionescu

In luna ianuarie 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Society Romania a crescut fata de luna anterioara cu 2,2 puncte pana la valoarea… Mai mult

Stiri

CSAT convocat miercuri pentru coronavirus. Klaus Iohannis: Mass-media și politicienii să evite senzaționalul

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va convoca miercuri Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru discutarea strategiei de prevenire a unei epidemii… Mai mult