marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 ianuarie, 2012

Noua lege a sănătăţii ar trebui adoptată de Parlaent în prima sesiune a anului 2012 care se încheie la finalul lunii iunie, a declarat, miercuri, preşedintele Traian Băsescu.

”Cred că măcar legea sănătăţii am putea s-o dezbatem până la mijlocul lunii februarie, până la sfârşitul lui februarie, să intrăm într-o procedură astfel încât înainte de vacanţa de vară să avem legea adoptată”, a afirmat Băsescu într-o conferinţă de presă.

El a atras atenţia că de forma finală care va fi adoptată legea depinde cum va arăta legislaţia secundară.


”Vor trebui reglementări prin ordine ale miniştrilor, prin hotărâri de guvern. Legea face frecvente trimiteri la astfel de legislaţii secundare de diverse tipuri”, a explicat şeful statului.

Preşedintele a subliniat că nu doreşte ca legea să fie adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului.

”Nu-mi doresc o asumare a răspunderii pe o lege atât de importantă. Nu pentru că am dubii asupra calităţii legii, ci pentru că aş vrea ca un număr cât mai mare de români să ştie conţinutul. Toţi suntem interesaţi de cum este abordată problema sănătăţii”, a spus Băsescu.

Băsescu face diferenţa între ”SMURD-ul statului” şi ”SMURD-ul privat”

Preşedintele a ţinut miercuri să sublinieze că Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) nu a fost creat de medicul Raed Arafat, ci de către statul român, din banii contribuabililor şi nu a contribuit ”niciun personaj din ţara asta cu bani din buzunar” pentru funcţionarea SMURD.


”Sistemul SMURD este creat de statul român şi poate fi condus de un om sau de altul, dar este pentru cetăţeni, pentru a îi ajuta. De aceea, abordarea publică din ultimele zile mi se pare deplasată, în condiţiile în care nimeni nu privatizează SMURD-ul şi nici ambulanţa”, a susţinut Băsescu.

El a dat asigurări că şi prin viitoarea lege a sănătăţii SMURD va fi dezvoltat şi finanţat de stat.

”Serviciul de urgenţă al statului va continua să se doteze, independent de ce vor face administraţiile locale, primăriile sau eventual vreun spital privat autorizat. Vom continua să investim sume foarte mari în serviciul de urgenţă”, a susţinut Traian Băsescu.

Liderul de la Cotroceni a ţinut să facă distincţia între SMURD ca instituţie aflată în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a Ministerului Sănătăţii, şi Fundaţia SMURD, prin care serviciul primeşte donaţii inclusiv prin sistemul de direcţionare a 2% din impozitul plătit de contribuabili.

„Sunt două SMURD-uri în România, unul al statului şi unul privat, o fundaţie, care face ce vrea cu banii ei. Să nu avem confuzii din acest punct de vedere. Sediul SMURD-ului, fundaţiei, este undeva la Târgu Mureş. Serviciul medical de urgenţe SMURD al statului este cel deţinut de MAI, este condus de un colonel, care are în subordine ofiţeri şi subofiţeri. Nimeni nu va putea face un serviciu de urgenţă separat de cel al statului”, a atras Băsescu atenţia.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: