Premierul Emil Boc a dispus miniştrilor să verifice implementarea tuturor proiectelor cofinanţate din fonduri structurale şi de coeziune aflate în derulare şi să nu mai trimită pentru moment la Comisia Europeană declaraţii de cheltuieli şi solicitări de rambursare are ca obiectiv principal protejarea alocărilor financiare destinate României.
Potrivit Agenţiei pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, prin acest ”demers preventiv”, Guvernul îşi rezervă un interval de timp pentru efectuarea unor verificări suplimentare ale procedurilor de achiziţii publice şi pentru aplicarea de corecţii financiare în cazurile în care se constată abateri.
Conform prevederilor regulamentelor comunitare în vigoare, în cazul identificării şi aplicării de corecţii financiare la nivel naţional de către structurile de specialitate responsabile, fondurile europene vizate pot fi reutilizate în cadrul programelor operaţionale pentru finanţarea altor proiecte eligibile, a menţionat ACIS.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că anterior îi ceruse premierului Boc ca Guvernul să nu mai ceară Comisiei Europene să-i deconteze fondurile comunitare, pentru ca oficialii de la Bruxelles să nu mai găsească nereguli la proiectele europene şi să nu mai blocheze decontările.
”Marea problemă la achiziţiile publice este, pe de o parte, respectarea procedurilor şi nişte caiete de sarcini care duc către un anume câştigător şi, pe de altă parte, creşterea preţului în execuţie. Este adevărat că sunt două ministere, Transporturile şi Dezvoltarea, care au limitat posibilitatea de a creşte preţurile cu 50%, prin ordine ale ministrului se poate încasa maximum 10% peste valoarea contractului. Dar cred că nu este suficient. Aici, legat de achiziţiile publice, riscăm o mare problemă şi ceea ce am discutat cu Premierul şi cu membri ai Cabinetului şi sper să se pună în aplicare este ca pentru moment, România să înceteze să mai trimită facturi la decontare la Bruxelles pe lucrări executate de orice natură, fie că e vorba de lucrări pe transporturi, pe dezvoltare regională, pe mediu sau în orice altă zonă, mai puţin agricultura”, a spus Băsescu.
El a explicat că astfel României nu i se vor mai retrage finanţările europene din cauza neregulilor constatate la achiziţiile publice.
”De ce acest lucru? În Regulamentul Comisiei Europene se precizează foarte clar, legat de utilizarea fondurilor, că atunci când un audit sau Curtea de Conturi Europeană depistează nereguli în derularea contractelor cu bani europeni, banii se retrag ţării şi se diminuează corespunzător suma alocată pe programe. Este cu totul altceva dacă autorităţile române constată eventuale iregularităţi, iau măsuri de diminuare a sumelor alocate şi ele pot fi realocate pe alte proiecte. Din acest motiv, cred că măsura pe care a dispus-o Premierul de a se verifica implementarea tuturor proiectelor aprobate până în prezent şi a nu se trimite pentru moment facturi la Bruxelles este una corectă şi necesară”, a arătat Băsescu.
Anterior, cursdeguvernare.ro a relatat că Guvernul a adopta o ordonanţă de urgenţă prin care autorităţile de management de la ministere verifică proiectele europene derulate de beneficiari şi blochează finanţările de la bugetul de stat în cazurile în care se găsesc ilegalităţi.