joi

13 iunie, 2024

30 ianuarie, 2012

România îşi va menţine forţele în Afganistan tot anul 2012, iar o diminuare a participării româneşti va avea loc în a doua parte a anului 2013, a declarat luni la Bruxelles preşedintele Traian Băsescu, în conferinţa de presă comună cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

‘România îşi va menţine forţele în tot anul 2012, prima jumătate a anului 2013 şi vom trece eventual la o diminuare a participării noastre, pe măsură ce, începând cu a doua parte a anului 2013 şi în conformitate cu programul de transfer al responsabilităţilor de securitate către forţele afgane în a doua jumătate a lui 2013, forţele afgane vor prelua parte din misiunile pe care le execută armata română’, a declarat şeful statului român, citat de Agerpres.

Traian Băsescu a făcut precizarea că România îşi va diminua prezenţa pe măsură ce misiunea va fi integral îndeplinită.


Potrivit preşedintelui, România va contribui şi după 2014 la procesele de instruire a forţelor de securitate afgane şi are gata să trimită 66 de instructori pentru forţele de jandarmerie ale Afganistanului.

‘Una din marile probleme care le-am discutat astăzi este legată de ce vom face după 2014, iar concluzia la care am ajuns în discuţiile cu secretarul general (al NATO) este că va trebui să continuăm să contribuim la procesele de instruire şi pregătire a forţelor de securitate afgane. De altfel, l-am informat pe secretarul general că România, conform angajamentelor sale, are gata de trimis în Afganistan 66 de instructori pentru forţele de jandarmerie ale Afganistanului. Cu cât mai multă instruire, cu atât vom avea mai puţini militari combatanţi în Afganistan, şi acesta este obiectivul nostru’, a declarat Traian Băsescu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: