28 aprilie, 2011

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, miercuri, că România trebuie să-şi menţină obiectivul de aderare la zona euro la 1 ianuarie 2015, discuţie pe care a avut-o cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi cu premierul Emil Boc.

”Punctul meu de vedere, şi vă pot spune că am discutat şi cu guvernatorul şi cu premierul, este că trebuie menţinut obiectivul şi putem să-l realizăm, dacă nu cădem în păcatul despre care vorbea Jeffrey Franks, adică să intrăm în populismul electoral. România a început să fie bine cotată din punct de vedere al evoluţiilor în stabilizarea macroeconomică. Toate articolele, aprecierile internaţionale sunt pozitive şi ar fi păcat să stopăm reformele în sectorul de stat pentru că sunt alegeri”, a spus Băsescu, la TVR1.

În urmă cu două săptămâni, Băsescu insista că actualul obiectiv de aderare la zona euro trebuie reanalizat.


”Pentru a fi performant în zona Euro trebuie să ai o economie performantă şi acesta este motivul pentru care, în perioada următoare, voi declanşa o discuţie la nivelul BNR, al Guvernului, al analiştilor daca este bine să ne menţinem obiectivul 2015 sau trebuie să ne ridicăm performanţele economiei la nivelul care să ne asigure performanţa şi în interiorul zonei euro”, spunea Băsescu, aflat într-o vizită oficială în Estonia.

Ce a mai zis Traian Băsescu la TVR1, miercuri:

Îngrijorarea FMI privind campania electorală. ”Este aceeaşi îngrijorare pe care o am şi eu. Din acest motiv am insistat mult şi Guvernul a fost de acord, de altfel şi BNR, ca perioada premergătoare anului electoral să o acoperim cu un acord cu FMI şi UE, care să aibă incluse în obligaţiile pe care ni le asumăm exact procesele de reforme care trebuie continuate”.

Raportările la Eurostat. ”Autorităţile române vor fi maxim deschise pentru clarificarea cifrelor. Eventuala neclarificare pune România într-o situaţie dificilă. Experţii Eurostat să vină în România, să clarificăm neînţelegerea, dacă există. Ce vă pot spune însă cu certitudine este că modul de calcul al deficitului a fost stabilit încă din programul anterior cu Fondul, de comun acord, Fond şi Comisie Europeană, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte. Iar deficitul s-a stabilit a fi calculat pe cash, adică diferenţa între ce se încasează în bugetul consolidat şi ce se cheltuieşte şi de aici au rezultat acele deficite, bani pe care i-am împrumutat. Deci avem un aranjament cu Comisia Europeana şi Fondul, pe de o parte, dacă Eurostat are dubii, este esenţial să vină cât mai repede, pentru că a crea dubii cu privire la corecta raportare este în neregulă”.


Aderarea la spaţiul Schengen. ”Obiectivul de intrare în spaţiul Schengen a fost anul 2011. Nu cred că este un obiectiv ratat, oricât s-ar bucura unii de eşec, cum s-ar fi bucurat şi de o intrare  în derapaj a României, ca să-şi facă jocurile politice. Am refuzat şi intrarea în derapaj, cu costuri politice şi pentru mine şi pentru Guvern, refuz şi ideea că România nu intră în Schengen. Dacă în iunie Parlamentul aprobă intrarea celor două ţări (România şi Bulgaria) în spaţiul Schengen, ne rămâne luna iulie sau septembrie pentru o decizie cu privire la data intrării. Eu rămân optimist că România va intra în spaţiul Schengen în acest an. Întârzierea majoră, dincolo de nemulţumirile exprimate politic, a fost generată de problemele nerezolvate în timp util de Bulgaria, dar mergem împreună”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: