luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 octombrie, 2012

Economia europeană rămâne fragilă, veştile de pe fronturile creşterii şi pieţei muncii nu sunt bune, iar coeziunea socială este supusă unei probe dure, a declarat luni, la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în deschiderea Zilelor Porţilor Deschise ale celei de-a zecea ediţii a Săptămânii Europene a Regiunilor şi Oraşelor – potrivit AGERPRES.

”În anumite regiuni ale Europei situaţia este cu adevărat dramatică, în termeni de dezvoltare socială, odată cu răspândirea sărăciei”, a afirmat şeful executivului european, într-un mesaj video. ”Însă, în faţa acestei situaţii, ar fi o greşeală fundamentală să revenim la vechile obiceiuri care ne-au adus exact aici, printr-o îndatorare excesivă şi o absenţă a reformelor care să creeze competitivitatea necesară pentru garantarea progresului economic şi social”, a adăugat el, oferind totodată şi trei soluţii – ”consolidare bugetară, reforme structurale, investiţii cu ţinte precise”.

”Avem în Europa un model de creştere şi anume strategia Europa 2020, ce fixează calea de urmat pentru modernizarea şi prezervarea economiei sociale de piaţă în Europa. Acesta este scopul nostru”, a explicat Barroso. ”Anumite voci consideră că modelul social european este mort. Eu nu sunt de acord”, a subliniat el.


Şi, pentru a demonstra acest lucru, preşedintele Comisiei Europene a pledat pentru utilizarea instrumentelor aflate la îndemâna Bruxellesului. ”Un instrument este bugetul european /…/ Bugetul este un instrument prin excelenţă de sprijin pentru investiţii în cadrul agendei noastre de creştere Europa 2020”, a punctat el. ”Iar politica de coeziune este unul dintre principalele instrumente financiare ale unui buget pro-creştere”, a spus oficialul european.

”Politica de coeziune poate face o diferenţă reală în viaţa regiunilor noastre, a oraşelor noastre, dacă această politică de coeziune este cu adevărat în raport cu creşterea /…/ dacă ea ne ajută regiunile să răspundă provocărilor actuale”, a declarat Jose Manuel Barroso, care şi-a exprimat regretul pentru că nu a putut fi prezent în persoană la sediul Comitetului Regiunilor de la Bruxelles.

Pe de altă parte, el şi-a exprimat mulţumirea faţă de faptul că diferitele instituţii ale Uniunii Europene lucrează împreună în favoarea politicii de coeziune, a politicii regionale şi a investirii în creşterea Europei, cu trimitere la preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy şi la preşedintele Parlamentului European Martin Schulz, ambii prezenţi la inaugurarea evenimentului organizat în fiecare an de Comisia Europeană în parteneriat cu Comitetul Regiunilor. Cei trei lideri europeni au subliniat la unison importanţa regiunilor şi oraşelor pentru Europa, dar şi necesitatea atingerii unui acord echitabil şi pro-creştere privind bugetul european.

”Mizele sunt însemnate, iar alegerile sunt grele”, a remarcat van Rompuy, care a făcut totodată apel la o mai mare doză de ”pozitivism” care să caracterizeze discursurile conducătorilor europeni. ”Pentru ca Europa să rămână un continent atrăgător, avem nevoie de o creştere inteligentă”, a notat el.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Johannes Hahn, comisarul pentru politica regională, şi Ramon Luis Valcarcel, preşedintele Comitetului Regiunilor, sunt gazdele ”Zilelor Porţilor Deschise” şi, la rândul lor, au participat la dezbateri.

”Zilele Porţilor Deschise 2012 au loc într-un moment decisiv pentru viitorul politicii noastre. Partenerii noştri regionali au ocazia să se facă auziţi în această perioadă decisivă”, a precizat comisarul Hahn. ”Avem la dispoziţie un instrument ideal pentru a face faţă crizei şi ne angajăm să sprijinim fiecare regiune a Uniunii Europene în acest sens. Însă avem nevoie de un buget realist, care să permită fondurilor UE să contribuie, în continuare, la creşterea economică şi mai ales la crearea de locuri de muncă – şi la menţinerea speranţei”, a concluzionat el.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: