Victor Ponta ar putea fi exclus din avocatură pe 23 august. Atunci va discuta Baroul București cererea Monicăi Macovei de excludere din această breaslă a fostului premier.
El a intrat în avocatură fără examen, potrivit unei reglementări care permite acest lucru în cazul celor care dețin titlu de doctor în Drept.
Luni, însă, ministrul Educației i-a retras lui Ponta acest titlu pentru că a plagiat teza de doctorat, iar asta înseamnă că nu mai există baza legală pentru ca fostul premier să poată exercita profesia de avocat, argumentează Monica Macovei.
La ședință, ar putea participa atât fostul premier, cât și europarlamentarul Monica Macovei.
Ea a mai făcut o cerere asemănătoare în ianuarie 2015, „după ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universității București de ‘renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București’, însă Baroul București nu a luat o decizie în acest sens, anunțând că așteaptă ca Universitatea din București să accepte sau nu renunțarea la titlul de doctor în drept”, amintește Monica Macovei în solicitarea adresată Baroului.
„Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor în drept, prin Ordin al ministrului Educației, și a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeți imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul București pentru a respecta legea”, mai spune europarlamentarul.
Legea prevede că pot fi excluși din avocatură cei care au săvârșit abateri disciplinare grave și cei care au fost condamnați definitiv la închisoare sau au comis abuzuri prin care încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale omului.
Reamintim că ministrul Educației, Mircea Dumitru, a semnat luni ordinul prin care i se retrage lui Victor Ponta titlul de doctor în Drept.
Ordinul a fost emis la recomandarea de săptămâna trecută a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a constatat că fostul premier a plagiat masiv în teza sa de doctorat – „Curtea Penală Internațională”.
”O treime din teză este plagiată, căci provine direct din surse originale ce au fost ocultate, prezentând o similitudine perfectă cu acestea”, au constatat experții CNATDCU care au examinat lucrarea.