fbpx Modifica setari cookieuri

Evenimentul

Starea de urgență: măsuri cu efect imediat, măsuri în pregătire, măsuri eventuale

Administrația Prezidențială a publicat luni decretul prin care se instituie în România, pentru o perioadă de 30 de zile (cu posibilitate de prelungire) starea de… Mai mult

16.03.2020

La obiect

T4 2019 – creşterea reală a pensiilor a fost de 11,3%, peste cea a salariilor

În ultimul trimestru al anului trecut, pensia medie lunară a fost de 1.412 de lei, cu 15,5% mai mare decât în trimestrul precedent. Creșterea anuală… Mai mult

16.03.2020

La obiect

Ianuarie 2020 – excedent pe contul curent, dar creștere cu peste 4 miliarde de euro a datoriei externe pe termen mediu și lung

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat prima lună a anului în curs cu un excedent (sezonier) de 149 milioane euro, adică -55% din… Mai mult

16.03.2020

La obiect

CIM – simulări: Cele trei evoluții posibile ale Covid-19 în România. Scenariul critic – de Paște

În scenariul optimist, vârful epidemiei de coronavirus ar putea fi atins în România în perioada 1 – 20 mai 2020, conform simulărilor realizate de Centrul… Mai mult

16.03.2020

Barack Obama în Estonia: un gest politic de descurajare a Rusiei / Semnificaţiile prezenţiei în Europa a liderului american

de Anne-Marie Blajan 3.9.2014

Barack Obama urmează să participe la summit-ul NATO care începe joi în Ţara Galilor, însă cu o zi înainte şi-a programat o vizită în Estonia, unde urmează să aibă o întâlnire cu toţi liderii celor trei state baltice.

Primul mesaj şi cel mai evident pe care îl transmite liderul de la Casa Albă prin prezenţa sa în Estonia, fostă republică sovietică, o ţară cu 25% din populaţie etnici ruşi, este adresat Rusiei: nu este permisă agresarea statelor mari să încalce independenţa şi integritatea teritorială a vecinilor lor mai mici, a fost o explicaţie dată de Administraţia americană.

Barack Obama a venit însă în Europa cu o agendă plină de subiecte stringente, având în vedere şi situaţia creată de Statul Islamic în Irak şi de încheierea misiunii ISAF în Aghanistan la sfârşitul acestui an.

Asigurări date aliaţilor, mai ales celor neliniştiţi de acţiunile Rusiei

Preşedintele Obama a ajuns la Tallin în dimineaţa zilei de miercuri, pentru ca, la câteva ore să apară informaţia ambiguă despre un armistiţiu de incetare permanentă a focului în estul Ucrainei, încheiat cu Rusia.

Liderul american a spus că un armistiţiu ar putea fi eficient doar dacă Moscova va înceta să pretindă că nu îi controlează pe separatiştii proruşi şi se va opri din a le trimite trupe şi armament.

“Nu se poate ajunge la niciun acord politic real dacă Rusia continuă să trimită tancuri şi trupe şi arme şi consilieri deghizaţi în separatişti, dar care nu sunt de-ai locului, iar singura modalitate posibilă de a soluţiona criza este ca Ucraina să cedeze teritoriu şi suveranitate2, a spus preşedintele Obama.

Liderul american a transmis însă că NATO va susţine ţările baltice, care au şi ele etnici ruşi pe teritoriul lor – în Estonia, cum am menţionat, reprezintă un sfert din populaţie, în letonia – 26%, iar în Lituania – mai puţin de 6%. Iar SUA va asigura fortificarea flancului estic al Alianţei.

Atât preşedintele american, cât şi lideri occidentali au afirmat în repetate rânduri angajamentul de apărare colectivă ce decurge din articolul 5, dacă ar exista vreo ameninţare la adresa vreunui membru al Alianţei.

Avertisment direct transmis lui Vladimir Putin

Al doileamesaj, ce derivă din primul, este de a da un avertisment Rusiei. Aproape toate deciziile care urmează să se ia la summit-ul NATO au legătură cu acest avertisment. Se vorbeşte despre un summit istoric, care va marca o schimbare de gândire în NATO în relaţie cu Rusia.

(Citiţi Aici în detaliu despre deciziile care se vor lua la summit-ul NATO: Summit-ul NATO: Readiness Action plan și așteptările României)

Creşterea nivelului de reacţie a NATO, eficientizarea forţei de reacţie şi crearea unui vârf de lance din cadrul acesteia, o forţă care ar putea să intre în acţiunie în două, până la 5 zile în cazul unei agregiuni asupra unui aliat, sunt doar câteva dintre măsurile de descurajare a Rusiei. Lor li se adaugă nişte comandamente NATO, cu trupe aflate în rotaţie, pe teritoriul statelor din flancul estic al Alianţei.

Washington Post susţine că NATO va ratifica o măsură care spune că un atac cibernetic asupra unuia dintre membri ar atrage după sine un răspuns colectiv al aliaţilor.

Determinarea de combatere a Statului Islamic

Statul Islamic este o altă preocupare majoră a politicii externe americane în această perioadă. în dimineaţa zilei de miercuri a fost anunţată execuţia unui al doilea jurnalist american, capturat de jihadişti.

În condiţiile în care călăul acestora pare să fie cetăţean britanic şi a faptului că mai mulţi europeni, arabi care locuiesc şi unii dintre ei chiar s-au născut în Europa, se alătură sau s-au alăturat mişcării teroriste, subiectul va fi prezent în dezbaterile de la summit-ul NATO şi nu paote ocoli Europa.

În Marea Britanie, locul în care se desfăşoar summit-ul, a fost ridicat nivelul de securitate la săptămâna trecută, iar luni premierul britanic a vorbit despre necesitatea unei legi care ar permite, printre altele, confiscarea paşaportului unei persoane despre care se crede că este într-o călătorie în numele Statului Islamic.

În acest sens, la summit-ul NATO se va defini rolul Alianţei ca “hub de securitate mondială”. Asta ar putea presupune şi susţinerea NATO pentru acţiuni în Irak şi Siria. deocamdată preşedintele Obama nu a hotărât dacă va interveni, cu vombardamente, şi în Siria, nu numai în Irak, aşa cum se întâmplă, asupra militanţilor SI.

Experţii americani cred că preşedintele va solicita NATo să se implice mai mult în orientul Apropiat şi, în special, în combaterea Statului Islamic.

Afghanistanul – invitatul de onoare al summitului, care va fi absent

NATO îşi va retrage, la sfârşitul acestui an, forţele din Afghanistan. Dar ţara este cuprinsă de instabilitate politică, care se reflectă şi în faptul că preşedintele ţării – invitat la evenimentul din Ţara Galilor – nu este instalat în funcţie din cauza renumărării oturilor, proces care a durat foarte mult.

După o misiune de 12 ani în afghanistan a ISAF, rămân multe de făcut şi transferul viitorului ţării în mâinile afghanilor mai are multe detalii de clarificat. Totuşi, NATO va fi pregătit să ofere asistenţă şi nu va pleca cu totul de acolo.

Totuşi, situaţia politică instabilă a întârziat calendarul transferului şi suscită îngrijorare. la fel ca şi o comparaţie cu situaţia din Irak, care, la câţiva ani după retragerea SUA, a redevenit un focar de instabilitate şi teatrul înfruntării cu jihadiştii.

Barack Obama va pleda ca europenii să îşi deschidă portofelele

Nu diferă cu nimic de reuniunile anterioare acest summit, în care se va face din nou apel la alocarea a 2% din PIB bugetului napărării. Tot mai multe voci de peste Atlantic susţin că europenii ar trebui să plătească pentru securitate şi să nu aştepte ca America să achite mereu factura.

Ambele continente au trecut prin crize economice. Iar oficialii americani s-au arătat nemulţumiţi că europenii nu vor să participe la împărţirea costurilor şi riscurilor.

În vestul Europei, apetitul pentru creşterea cheltuielilor este redus. Ţările din est, precum România, temătoare în faţa ameninţării ruse s-au arătat mai dispuse să finanţeze armata la nivelul cerut în NATO.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.9.2014

Lăsați un comentariu


Europa

Giuseppe Conte, premierul Italiei: Întregul edificiu european riscă să îşi piardă raţiunea de a fi

Iulian Soare

Întregul edificiu european riscă să îşi ”piardă raţiunea de a fi” dacă Uniunea Europeană va comite ”erori tragice” în faţa pandemiei de coronavirus, a declarat… Mai mult

Stiri

Spitalul militar destinat pacienţilor cu Covid-19 este operațional

Razvan Diaconu

Spitalul de campanie ridicat de armată în incinta Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie ”Ana Aslan” din Otopeni este operațional și pregătit să primească cazurile… Mai mult

Stiri

Virgil Popescu: Companiile din industria auto s-au reunit într-un grup de lucru pentru producerea în țară a ventilatoarelor necesare cazurilor critice de îmbolnăvire cu Covid-19

Vladimir Ionescu

Producătorii din industria auto din România au format un grup care lucrează pentru implementarea unui proiect privind producţia în România de ventilatoare mecanice necesare sistemului… Mai mult

Stiri

INACO: Ghidul surselor de finanțare pentru companii în timpul crizei Covid-19

Vladimir Ionescu

Un sondaj Best Jobs arată că peste 50% dintre angajatorii români au planuri să își continue afacerile, în ciuda agravării pandemiei de coronavirus. În acest… Mai mult

Stiri

Bilanț: 160 de noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 pe teritoriul României

Vladimir Ionescu

În ultimele 24 de ore (vineri-sâmbătă), 160 de noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 au fost identificate la nivel național, se arată în comunicatul transmis… Mai mult

Stiri

PSD, atac la ministrul Finanțelor: De amânarea ratelor beneficiază doar băncile. Florin Cîțu: Într-o economie nu există nimic gratuit

Razvan Diaconu

PSD consideră că băncile sunt avantajate de către ordonanţa de urgentă privind amânarea ratelor cu până la nouă luni, adoptată joi de Guvern. Social-democrații susțin… Mai mult

Europa

Cum a ajuns New York centrul infectărilor cu coronavirus din SUA

Vladimir Ionescu

Aproape jumătate dintre cazurile confirmate de Covid-19 din SUA, circa 45.900 vineri, sunt în statul New York. Numărul mare de locuitori (19,5 milioane de persoane),… Mai mult