Barack Obama ia măsuri fără precedent după ingerința Moscovei în alegerile din SUA: 35 de diplomați ruși, expulzați. Reacția Moscovei - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Barack Obama ia măsuri fără precedent după ingerința Moscovei în alegerile din SUA: 35 de diplomați ruși, expulzați. Reacția Moscovei

30 decembrie, 2016

obama-putinPreședintele american, Barack Obama, a prezentat joi măsurile fără precedent luate ca răspuns la ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 – 35 de diplomați ruși au fost anunțați că au la dispoziție 72 de ore pentru a părăsi Statele Unite.

Diplomații expluzați sunt de la Ambasada rusă din Washington și de la Consulatul din San Francisco, a declarat pentru Reuters un oficial american cu rang înalt, citat sub acoperirea anonimatului

„Am sancționat nouă entități și persoane individuale: GRU și FSB, două dintre serviciile de informații ruse; patru ofițeri ai GRU; și trei companii care au oferit sprijin material în operațiunile cibernetice ale GRU.

În plus, secretarul trezoreriei va anunța numele a doi cetățeni ruși care au folosit mijloace informatice pentru a disimula fonduri și informații de identificare personală.

Departamentul de Stat închide două sedii rusești, în Maryland și New York, folosite de personalul rusesc în scopuri de spionaj, și declară „persona non grata” 35 de agenți ruși de informații.

În fine, Departamentul pentru Securitate Internă și FBI vor declasifica informații tehnice despre activitatea informatică a serviciilor ruse civil și militar pentru a ajuta, în SUA și în străinătate, la idenficarea, depistarea și contracararea campaniei globale a Rusiei de activități informatice rău intenționate”, a declarat președintele Obama.

Este pentru prima oară când sunt făcute publice numele oficialilor ruși implicați în piratarea emailurilor unor politicieni americani, scrie CNN.

Cei doi sunt Evgeniy Mikhailovich Bogachev și Alexey Belan, căutați de FBI.

Președintele Barack Obama a anunțat că urmează și alte măsuri, iar unele dintre ele nu vor fi făcute publice:

„Aceste măsuri vin după avertismente publice, dar și private pe care le-am adresat Guvernului rus. Ele reprezintă un răspuns necesar și potrivit la eforturile de a afecta interesele SUA prin încălcarea normelor internaționale de conduită.

Măsurile anunțate nu reprezintă totalitatea demersurilor prin care vom răspunde la acțiunile agresive ale Rusiei. Vom lua și altele, în momente și în locuri pe care le vom considera necesare, iar unele dintre ele nu vor fi făcute publice„, a spus Barack Obama într-o declarație făcută în Hawaii, la Honolulu.

De asemenea, administrația sa va furniza Congresului un raport cu privire la „eforturile Rusiei de a se amesteca în alegerile noastre și cu privire la atacurile cibernetice ce au vizat alegerile noastre”. El a mai spus că SUA și aliații trebuie să colaboreze pentru a combate eforturile Rusiei de a se amesteca în procesele democratice de guvernare.

Prima replică a Rusiei – închiderea unei școli anglo-americane

La scurt timp după anunțul făcut de Washington, Ministerul rus de Externe a criticat decizia administraţiei Obama, despre care a spus că va îngreuna restabilirea relaţiilor bilaterale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că se îndoiește de eficiența acestor măsuri și că rămâne de văzut dacă sancțiunile anunțate joi de Washington vor fi aprobate de președintele ales, Donald Trump, al cărui mandat începe la 20 ianuarie 2017.


„Preşedintele Vladimir Putin va stabili reacţia adecvată a Rusiei”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

„O reacţie simetrică va face Washingtonul să se simtă incomod”, a adăugat Dmitri Peskov.

Prima replică a venit în Rusia la scurt timp după anunțarea sancțiunilor: școala Anglo-Americană din capitala Rusiei a fost închisă joi, la scurt timp după ce Statele Unite au anunțat expulzarea a 35 de diplomați ruși.

La școala respectivă studiau copiii personalului diplomatic al ambasadelor Americii, Canadei și Marii Britanii. Prin același ordin, autoritățile ruse au blocat accesul la o casă de vacanță de lângă Moscova de care beneficia personalul ambasadei SUA.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Donald Trump, care preia mandatul de președinte SUA pe 20 ianuarie, a sugerat de mai multe ori că dorește o îmbunătățire a relației cu Moscova și eliminarea sancțiunilor economice impuse acesteia după anexarea Crimeei, a declarat joi, înainte ca Obama să prezinte măsurile fără precedent:

„E timpul ca țara noastră să meargă mai departe, spre lucruri mai importante și mai benefice. Totuși, în interesul țării noastre, mă voi întâlni cu liderii comunității de informații săptămâna viitoare pentru a mă pune la curent”.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr