Băncile își ajustează pe rând oferta după ce Legea dării în plată a fost publicată în monitorul Oficial.
BRD Groupe Societe Generale – care anunță o ofertă diferențiată, în funcție de valoarea creditului – solicită un avans de 35% pentru creditele în valoare de până la 250.000 de euro și de 15% pentru împrumuturi peste acest plafon.
„Valoarea maximă finanțată din valoarea imobilelor aduse în garanție poate fi de:
- 65%, pentru creditele acordate in LEI, a caror valoare este mai mica de 250.000 EUR (echivalent in LEI);
- 85%, pentru creditele acordate in LEI, a caror valoare este mai mare de 250.000 EUR (echivalent in LEI)”, potrivit site-ului BRD.
BRD a renunțat și la varianta de împrumut în euro pentru cumpărarea de locuințe.
Legea dării în plată nu se aplică împrumuturilor de peste 250.000 de euro.
Controversata reglementare urmează să intre în vigoare pe 13 mai.
Raiffeisen Bank a crescut avansurile la creditele ipotecare încă din perioada dezbaterilor legii în Parlament – la 35% pentru împrumuturile în lei și la 40% la euro.
Alte modificări ale oferteelor :
Alpha Bank:
- avans de 30% pentru creditele în lei
- avans de 40% pentru cele în euro
Bancpost:
- avans de 33% pentru creditele ipotecare în lei
- avans de 43% pentru cele în valută
Garanti Bank:
- avans de 40% pentru împrumuturile imobiliare în euro
- avans de 15% pentru cele în lei (la fel ca înainte)
Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea dării în plată, declarându-se mulțumit de forma revizuită a proiectului. ”Parlamentul a luat în considerare obiecțiile formulate în cererea de reexaminare, a modificat legea corespunzător și mi-a trimis-o. Am apreciat că Parlamentul a ținut cont de observațiile mele și consider că legea, în forma actuală, este în regulă. În consecință, am promulgat legea și azi va fi publicată în Monitorul Oficial” a spus președintele.
Bancherii îi ceruseră preşedintelui Iohannis să atace legea la Curtea Constituțională.
Camera Deputaților a adoptat în urmă cu două săptămâni o formă amendată a legii, după ce aceasta a fost trimisă de Klaus Iohannis la reexaminare.
Modificările operate în forma finală:
- legea dării în plată nu se va aplica programului Prima Casă
- prevederile actului normativ vor beneficia doar acei debitori cu credite mai mici de 250.000 de euro.
Legea le va permite celor care au luat un credit pentru achiziția unei locuințe sau a unui teren pe care să construiască o locuință să renunțe la împrumut prin darea în plată a garanției. Aceasta se va aplica şi persoanelor care se află în prezent în procedură de executare silită de către bănci.
Banca Naţională a României (BNR) a identificat, în Raportul asupra stabilității financiare prezentat în aprilie, pentru prima dată în istorie, un risc sistemic sever, și anume cadrul legislativ incert în domeniul financiar-bancar.
Guvernatorul BNR a precizat că riscul sistemic sever este dat de faptul că inițiativele legislative își propun să intervină retroactiv în contractele încheiate între bănci și clienți. Cel mai reprezentativ proiect în acest sens este legea dării în plată, care, deși a fost amendat la reexaminare, se va aplica în forma actuală întregului portofoliu de credite.
Mai multe instituții internaționale, printre care Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional s-au arătat îngrijorate în legătură cu acest proiect legislativ.