Trei mari bănci austriece care au activitate şi pe piaţa din România – filiala austriacă a UniCredit, Erste Group şi Raiffeisen Bank International – nu vor mai spori creditarea în Europa Centrală şi de Est decât în funcţie de creşterea refinanţării locale sustenabile, potrivit unui anunţ al Băncii Centrale a Austriei şi a Autorităţii Pieţelor Financiare din Austria.
Măsura are ca scop „promovarea structurii de refinanţare a filialelor” şi, pentru a putea acorda credite, băncile – în România BCR, UniCredit Ţiriac şi Raiffeisen – trebuie să atragă mai multe depozite de pe piaţa locală, să lanseze emisiuni de obligaţiuni şi să obţină finanţare de la instituţii financiare internaţionale, reducând eforturile băncilor-mamă de a asigura surse de finanţare pentru operaţiunile locale.
„Acest set de măsuri va oferi un model de creştere sustenabil atât pentru economiile din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, cât şi pentru băncile active în regiune, indiferent de ciclurile pronunţate de creştere-scădere. Aceste măsuri vor aduce beneficii pentru stabilitatea pieţelor financiare locale, dar şi expunerea Austriei în regiune va deveni mai sustenabilă”, a afirmat guvernatorul Băncii Naţionale Austriece, Ewald Nowotny.
În viitor, subsidiarele care sunt expuse în mod special trebuie să se asigure că raportul dintre împrumuturil noi şi refinanţarea locală nu depăşeşte 110 la sută, potrivit comunicatului Băncii Naţionale a Austriei.
Anunţul a fost făcut într-un moment în care autorităţile de la Viena încearcă să convingă pieţele financiare şi agenţiile de notare că Austria îşi poate menţine ratingul AAA, în pofida crizei datoriilor din zona euro, potrivit Reuters.
Directorul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare avertizase încă de vineri că băncile occidentale vor retrage, inevitabil, fonduri din estul Europei, pentru a face faţă necesităţilor proprii de capital. Ca urmare, există temeri că actuala criză a datoriilor din zona euro riscă să se extindă şi în Europa Centrală şi de Est.
(Citeşte mai mult pe cronicaeuropeană.ro)