sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 august, 2013

Banca Națională a României reduce dobânda de politică monetară de la 5% la 4,5% pe an, potrivit unei decizii luate luni de Consiliul de Administrație al BNR.

Noua dobândă de politică monetară se aplică de marți, 6 august.

De asemenea, BNR a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.


Aceasta este a două scădere consecutivă a dobânzii de politică monetară, după cea din 1 iulie, când s-a trecut de la 5,25% la 5% pe an.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a catalogat reducerea dobânzii de politică monetară drept o măsură nirmală, având în vedere reducerea inflației.

”Nu a fost decizie grea, a fost una normală. Ne-am uitat la evoluţia generală a inflaţiei care, în special datorită efectului de bază, va avea o mişcare descendentă semnificativă în următoarele 2 luni. Uitaţi-vă cum a evoluat inflaţia în iulie şi august anul trecut, creşteri pozitive destul de mari – 0,6 – 0,7%. Dacă nu mă înşel, în septembrie anul trecut a fost chiar şi de 1 şi ceva şi, după toate datele, având în vedere anul agricol bun sau normal, cel puţin în iulie şi august, vom avea creşteri negative”, a explicat Isărescu.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: